вівторок, 19 березня 2013 16:43

Сирійські повстанці застосували хімічну зброю: 15 людей загинули, багато поранених
10

Фото: Фото: Reuters

Сирійське офіційне новинне агентство САНА вдень 19 березня повідомило про перший випадок застосування хімічної зброї в ході триваючої вже два роки громадянської війни.

Згідно з цією інформацією, повстанці запустили ракету з хімічною боєголовкою по селищу Хан аль-Асаль в провінції Алеппо. В результаті цього удару загинули 15 людей, багато були "поранені".

Незалежного підтвердження цієї інформації поки не надходило. Представники опозиції, у свою чергу, заявили телеканалу "Аль-Арабія", що на Хан аль-Асаль впала боєголовка тактичної ракети "Скад". Про хімічну атаку вони нічого не говорять, але інформацію про загиблих і постраждалих підтверджують.

В останній раз хімічну зброю в контексті сирійського конфлікту згадували 14 березня, коли ізраїльська військова розвідка доповіла про підготовку хімічних боєголовок до бойового застосування урядовими силами. До цього ізраїльтяни декілька разів заявляли, що у них немає свідчень намірів Дамаска або повстанців застосувати хімзброю.

У січні 2013 року представник однієї з озброєних груп, що входять до Вільної армії Сирії заявив, що його соратники зібрали всі необхідні матеріали і компоненти для виготовлення хімічних боєприпасів. При цьому він пообіцяв, що повстанці будуть використовувати хімзброю, тільки якщо супротивник застосує таку зброю першим.

В кінці 2012 року США застерегли сирійського президента Башара Асада від спроб використовувати в боях проти опозиції отруйні речовини, заявивши, що це буде "червоною межею", перехід якої загрожує зовнішнім втручанням в конфлікт.

За два роки боїв в Сирії вбито вже понад 70 тисяч осіб, причому число жертв конфлікту з кожним днем ??стрімко зростає. Спроби світової спільноти добитися мирного врегулювання провалилися.

Зараз ви читаєте новину «Сирійські повстанці застосували хімічну зброю: 15 людей загинули, багато поранених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути