середа, 13 березня 2013 11:58

У Сирії нищать пам'ятки всесвітньої спадщини, а біженці змушені жити у гробницях
12

Фото: Фото: bigpicture.ru

Більшість сирійців замість того, щоб бігти в іншу країну знайшли свій прихисток у підземних сховищах і стародавніх спорудах. Середньовічні будови мають товсті кам'яні стіни і простояли протягом довгих століть. Як правило, вони розташовані у стратегічно важливих місцях з видом на міста і дороги. Найгіршим для більшості сирійців є не відсутність електрики і водопроводу, а дим від вогню у приміщеннях.

Як і більшість інших сирійських біженців Самі почав шукати укриття від бомб і снарядів, які обрушилися на його село. Але Самі не став залишати охоплену війною країну, замість цього чоловік спустився у "підпілля".

Вже майже сім місяців Самі і його сім'я проживають у печері, яка була споруджена в давні часи в скелях Джебель аль-Завії. Стіни нового будинку сирійської сім'ї покриті численними арабесками. Самі, 32-річний муляр, сповнений впевненості, що його новий притулок - римський храм, святилище. Однак, судячи з конструкції, ця печера являє собою не що інше як гробницю.

У Сирії повстанці, солдати і звичайні жителі використовують середньовічні та античні руїни, споруди, як укріплення і бомбосховища. Побудовані з кам'яних брил вони неодноразово витримували ворожі напади, зберігшись у хорошому стані протягом сотень років. Частенько ці притулки знаходяться поруч зі стратегічними позиціями: біля доріг, поблизу міст.

Археологи боятися, що війна руйнує культурні пам'ятки в Сирії. Наприклад, у грудні 2012 року йшли запеклі бої в місті Харем, на кордоні з Туреччиною. Головною визначною пам'яткою міста є величезна фортеця, яка була споруджена в ньому ще візантійцями. Під час воєн фортеця переходила з рук в руки, але кожен раз облога Харемской фортеці була довгою і кривавою.

У місті Маарет аль-Нуман на рівнині під Джебель аль-Завіей повстанці в караван-сараї XVII-го століття, де ще до війни працював музей, облаштували свою "штаб-квартиру".
В результаті боїв в Алеппо в центрі міста почалася пожежа, яка зруйнувала більшу частину середньовічного базару. Базар в Алеппо є частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «У Сирії нищать пам'ятки всесвітньої спадщини, а біженці змушені жити у гробницях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути