середа, 14 листопада 2012 16:04

В Сирії серед римських колон розвішують на мотузках білизну
19

Фото: Фото Ігоря Губіліта

32-річний львів'янин Ігор Губіліт кілька років тому мандрував автостопом Сирією.

"У Сирії в кожному місті є якісь пам'ятки, яким по 2-3 тисячі років, і ви з часом так до них звикаєте, що перестаєте звертати увагу й проходите повз, лінуючись заходити, - розповідає. - Туристів багато нема, бо всі налякані телебаченням і бояться терористів. Я відвідав замок Калаат Рахба, заснований у 9 столітті. Далі фортеця Дура Еропус, що на Ефраті. Від колишньої величі залишилися лише довжелезні кам'яні стіни. Всюди валялися черепки від глечиків, я взав собі вухо давнього глечика на пам'ять, правда боявся, щоб не пришили контрабанду".

Один сирійський нафтовий магнат підвозив Ігоря вантажівкою і запросив до себе на ніч.

"Містер Джелаль розповідав про свого президента Башара Асада, про його сім'ю, і все це з такою любов'ю, наче про власну родину. За час перебування в Сирії я переконався, що любов до президента щира, наче до рідного батька. Портретами покійного президента Хасада Асада і його синів обвішана вся Сирія".

Дамаск вважається одним із найстарших міст планети – виник в 11 столітті до нашої ери. За легендою, саме в цих місцях Каїн убив Авеля.

"З уламків храму християни побудували візантійський собор названий на ім'я Івана Хрестителя: тут свято зберігалася християнська святиня – голова Івана Хрестителя. Над мечеттю в небо спрямовані три мінарети. Мінарет на південно-східному куті носить ім'я Ісуса Христа. Мусульмани називають Його "Ісус, син Марії".

У місті Босра мешканці й до цього часу використовують тисячолітню цеглу.

"Серед руйнувань римської епохи можна побачити розвішану на мотузці білизну, нові двері, засклені вікна і навіть електричні дроти. По римській дорозі, вимощеній кам'яними плитами, бродять віслюки і пішоходи. Люди, як могли, пристосували античну Босру до своїх сучасних потреб", - дивується чоловік.

Серед міст і сіл світу залишилося три місця, де люди до сьогодні розмовляють тим самим діалектом арамейської мови, якою говорив Ісус Христос. Всі ці три місця знаходяться на території Сирії, і найвідоміше з них - Маалюля.

На узбережжі Середземного моря у місті Баніас забрів в один із рибацьких будиночків.

"В будинку мешкали чотири молоді хлопці і старший чоловік - сирійська армія: вони щось охороняли чи чергували, а автомати стояли на видному місці в стороні. Я подивився на автомати й відкланявся було йти, але вони запросили мене до вечері: їли, як в Україні, картопляне пюре, хліб, помідори, правда до картоплі додали якісь приправи. Зброя стояла собі мирно в кутку і ніхто не звертав на неї уваги".

Мандрівник каже, що в Сирії практично нема потреби купувати їжу, люди постійно пригощають, навіть якщо не просиш. Якщо відмовитись від пригощення – дуже ображаються.

"Чергові араби, які підвозили, запросили в гості. Дивитися на мене збіглося половина села, накрили величезний стіл, спочатку подали звичайну їжу, потім солодке, а тоді ще й фрукти. Просили залишитися на декілька днів, сусіди і родичі хотіли, щоб зайшов до них в гості. На дорогу надавали їжі - фрукти, медові соти, хліб. Коли ми йшли до машини, щоб їхати до траси, з будинків вибігали люди і несли подарунки на прощання. Важко було їм відмовляти, та вже не було місця в наплічнику."

 

Зараз ви читаєте новину «В Сирії серед римських колон розвішують на мотузках білизну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути