понеділок, 26 листопада 2007 08:33

Серія землетрусів в Індонезії - 3 загиблих (ФОТО)

Серія землетрусів, цієї ночі на острові Сумбава Індонезійського (Малайського) архіпелагу, забрала життя трьох людей, 45 отримали травми. Зруйновані десятки будівель, зокрема одна з районних лікарень на сході цього крихітного острова в морі Флорес (більше 1,3 тис км. на схід від столиці Індонезії Джакарти). Серед загиблих - п"ятирічний хлопчик. Він помер від ран, отриманих при обвалі будинку, передає ІТАР-ТАСС з посиланням на повідомлення офіційного представника Мінохоронздоров"я Індонезії Рустама Пакаю.

У потерпілих в основному переломи кінцівок і травми, отримані при обваленні будинків.

За даними місцевих сейсмологів, вогнище тектонічного катаклізму, що стався в 00:02 за місцевим часом було зафіксоване в морі Флорес в 44 км. на північний захід від порту Раба - адміністративного центру цього крихітного вулканічного острова. Опісля майже чотири години в цьому ж районі відбулася серія повторних землетрусів магнітудою до 6,8. Коливання земної поверхні відчувалися на сусідніх островах Ломбок і Балі, а також в Сінгапурі.

Індонезійські сейсмологи і Тихоокеанський центр попередження про цунамі (Гавайські острови) оповістили про незначне підняття хвиль в морі в районі епіцентру землетрусу.

Сьогодні ж вночі повторний землетрус магнітудою 6,0 за шкалою Ріхтера стався в Індійському океані з епіцентром приблизно в 100 км. на північний захід від міста Муко-Муко в провінції Бенгкулу на заході острова Суматра. Менше доби назад в цьому ж районі був зареєстрований землетрус магнітудою 6,2.

26 грудня 2004 року жертвами катастрофічного цунамі, що піднявся біля північно-західних берегів Суматри в результаті землетрусу магнітудою 9,3 за шкалою Ріхтера, стали близько 170 тис. індонезійців і ще десяток тисяч жителів 13 інших прибережних країн Азії і Східної Африки.

Сумбава входить до складу Малих Зондських островів і увійшов до історії глобальних стихійних катастроф ще в квітні 1815 року, коли сильне виверження розташованого на ньому вулкана Тамбора забрало життя 117 тис. людей. Було стерто з лиця землі крихітне індуїстське царство, що розташовувалося на західному схилі вулкана. З 10 тис. його жителів уціліло лише четверо.

Вибух Тамбори призвів до зміни на декілька років клімату всієї Землі. Розжарені викиди з його жерла злетіли на висоту 44 кілометрів, а висота вулкана зменшилася з 4 тис. метрів до 2,85 тис. метрів.

Наступний, 1816 рік увійшов до історії як "рік без літа": тоді довгий час у ряді районів Західної Європи і Північної Америки стояли люті морози і низька хмарність, крізь яку не могли пробитися сонячні промені.

Зараз ви читаєте новину «Серія землетрусів в Індонезії - 3 загиблих (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути