Ексклюзиви
пʼятниця, 24 квітня 2020 09:10

Сексизм і об'єктивація: від чого досі не вилікувалося українське суспільство

Автор: Тарас Подолян
  Орнелла Остапенко
Орнелла Остапенко

В Україні зараз відбувається великий театр сексизму. Про це каже Gazeta.ua дизайнерка Орнелла Остапенко. "Часто читаємо про те, що в нас прийняли на посаду якусь "довгоногу міністершу" або якусь "чиновницю-блондинку", або те, як обговорюють прес-секретарку президента".

З кількома жінками з простору Creative Women Space Орнелла розвиває видавництво Creative Women Publishing, яке спеціалізується на проблемах жінки в Україні.

"Мене долучили до проекту на середині. Я загорілася, що зможу там реалізуватися у жіночому проекті не лише як феміністка, а й як дизайнера. Я розумію, яким чином робити якісний продукт використовуючи елементи, пов'язані з жіночою культурою, аж до вибору шрифтів. Ми можемо, по-перше, зображати в ілюстраціях не стереотипних жінок, а показувати різні тіла, різні форми. Можемо взагалі робити абстрактні фігури, які нагадують про жіночність. Всіляко використовувати тему фемінізму уже через дизайн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми думали, що виростемо і буде круто. А стало страшно

Зараз, каже Орнелла, у нас майже вся література орієнтована на чоловіків.

"Є окрема маргіналізована галузь - жіночі романи. Вони часто бувають дійсно погано написані: дешева література низької якості. Є також орієнтована на жінок ціла купа написаних чоловіками стереотипних навчальних посібників про те, як бути жінкою. І є література для дівчат-підлітків, яка, як і музика для дівчат-підлітків, приносить величезні прибутки у світі. Усе інше базово орієнтоване на чоловіків. Майже всі змі і всі видавництва звертаються до чоловіка. Відома історія з авторкою "Гаррі Поттера" Джоан Ролінг, яку видавець попросив написати своє ім'я скорочено – щоб у читача склалося враження, що автор – чоловік. Багатьох жінок-письменниць просили змінювати імена на чоловічі, бо те, що написала жінка, досі не сприймається всерйоз.

Новини і наколишня інформація не асексуальна - говорить Орнелла Остапенко.

"Часто читаємо про те, що в нас прийняли на посаду якусь "довгоногу міністершу" або якусь "чиновницю-блондинку", або те, як обговорюють прес-секретарку президента. У фотосесії з Зеленським його прес-секретарка стоїть поруч в якійсь новій сукенці, і всі обговорюють: як вона стоїть, чи, може, вона його коханка, що це за сукенка і тому подібне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 18 років відкладала гроші, щоб у 23 відкрити власний бізнес - Орнелла Остапенко

Кілька місяців тому Зеленський назвав українських жінок найбільшим українським брендом. Найгірше, що це не далеко від правди. Зараз відбувається великий театр сексизму в Україні. В Європі це все давно пройдено. У деяких європейських закладах є оголошення: "Якщо ви відчуваєте, що вам некомфортно, бо до вас пристає якийсь чоловік, скажіть про це бармену, і він вам допоможе". Так само є дуже багато реклами, яка пропонує бізнес-леді допомогу у веденні бізнесу, бухгалтерії, юридичних послуг. Там жінки часто мусять поєднувати материнство і кар'єру. Тому є коворкінги з дитячими кімнатами, де жінка може попрацювати, зайнявши свою дитину. Дуже багато про жіночі питання і проблеми говориться і в музеях, і на виставках. У нас ці питання поки не помічають", - зазначає дизайнерка.

Співачка Marcelle презентувала сингл "Не повинна".

Це соціальний трек про відсутність рівності між статями в Україні. Співачка має надію, що у найближчому майбутньому, ситуація щодо місця та позиції жінок у нашому суспільстві зміниться на більш адекватнішу.

Зараз ви читаєте новину «Сексизм і об'єктивація: від чого досі не вилікувалося українське суспільство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути