Ексклюзиви
середа, 26 травня 2010 17:01

Низку сумішей для паління прирівняли до наркотиків

Низку сумішей для паління прирівняли до наркотиків

Перевірка Міністерства охорони здоров"я ряду сумішей для паління довела, що згадані суміші діють на людей аналогічно психотропним речовинам. Про це повідомили у прес-службі МОЗ.

Як стало відомо, ще з 2009 року МОЗ на підставі звернень правоохоронних органів перевіряло так звані "мікси" - рослинні суміші для паління. Зокрема мова йде про "Especia Legalize Mix", "Spise Gold", "Spise Diamond", "Afghan-mix", "Afghan essence", "Afghan incense" та ряд інших.

В результаті проведених заходів встановлено наявність в сумішах для паління "синтетичних канабіноїдів" та ряду їх гомологів, які за своєю структурою та дією на організм люднім аналогічні особливо небезпечній психотропній речовині - тетрагідроканабінолу, включеному до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та забороненому для використання на території України.

Зазначені речовини у разі зловживання ними можуть викликати порушення функціонування життєво важливих органів людини та викликати глибокі психічні розлади.

Відтак, з метою заборони ввезення на територію України та припинення обігу в державі рослинних сумішей для паління, які містять вказані хімічні речовини, Комітетом з контролю за наркотиками на підставі досліджень зазначених установ та організацій підготовлені висновки щодо належності "синтетичних канабіноїдів" до аналогів психотропних речовин.

Вказані висновки слугували підставою для визнання сумішей для паління предметом злочину за ознаками ст. 305 КК України (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів).

На даний час з урахуванням пропозицій правоохоронних органів та з метою запобігання обігу речовин, які є предметом зловживання та подальшого їх розповсюдження, Міністерством охорони здоров"я розроблено проект змін до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Зазначений законопроект пройшов погодження в заінтересованих центральних органах виконавчої влади.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін має намір заборонити ввезення і продаж в Україні курильних сумішей наркотичної дії.

20 травня Запорізька міська рада заборонила продаж курильних сумішей на території міста.

Зараз ви читаєте новину «Низку сумішей для паління прирівняли до наркотиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути