вівторок, 23 березня 2010 20:58

У Донецьку "Наркомати" продають легальну марихуану (ФОТО)

 У Донецьку з"явилися спеціальні автомати для продажу легального курильного дурману, так званого "спайсу". Раніше його продаж здійснювався через Інтернет, згодом у спеціалізованих магазинах.

У Росії, Німеччині, Британії та низці інших країн "спайси" заборонені і вважаються наркотиками. У Донецьку автомати охрестили "наркоматами".

"Ефект від "спайса" дуже схожий на марихуану", - зізнається Gazeta.ua київський студент Віталій. "Існують десятки найменувань цієї штуки. Я пробував приблизно 15 видів. Кожен має різну дію: одні занурюють в роздуми, інші веселять. Але я б не віддавав їм перевагу над звичайною коноплею, бо не раз читав в Інтернеті про їх шкідливість. Думаю, вони не довго пробудуть легальним".

"Наркомати" мають кнопки із зображенням та найменуванням "спайсів": Раджа, Ейнштейн, Елвіс, Боб Марлі. У середньому грам коштує 160 гривень.

"Спайси" позиціонують себе як благовонні суміші трав, кожна з яких не є психотропною. Однак німецькі дослідження ще позаминулого року встановили, що суміш напилена речовиною JWH-18, яка є штучним аналогом канабінолу, що міститься в марихуані. Також дослідження фіксували, що ця речовина у шість разів небезпечніша за звичайну коноплю.

Нарколог Андрій Карачевський у інтерв"ю для Gazeta.ua говорить, що йому відомі летальні випадки внаслідок вживання "спайсу".

"Люди підпалювали себе, кидалися із вікна. У деяких "спайс" викликав шизофренію. Не знаю, що небезпечніше: "спайс" чи марихуана так само як клей "Момент" чи ацетон", - каже Карачевський.

Головний міліціонер Донецької області на брифінгу заявив, що уже готується звернення до кабміну з проханням, щоб ці речовини вважалися наркотиками.

Фото: Татьяна ЗАРОВНА

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку "Наркомати" продають легальну марихуану (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути