вівторок, 13 травня 2008 10:53

Банки призупиняють кредитування житла у гривні

Банки призупиняють кредитування житла у гривні
УкрСиббанк, Райффайзен Банк Аваль і Укрсоцбанк зупинили видачу кредитів у гривні на покупку житла. Ці фінустанови досі були лідерами українського іпотечного ринку: на початок 2008 року на їх частку доводилося 45,6% від всіх виданих іпотечних кредитів.

Проте, узяти гривневий кредит на купівлю житла можна. Правда, банки, які готові його надати, встановили захмарні відсотки. Наприклад, в ПриватБанку видають іпотечні кредити в гривні під 22,9% річних, під 25% можна узяти гривневу позику в Унікредит Банку, розповідає газета "Дело".

Трохи кращі умови в банку "Фінанси і Кредит", де ставка складає 19,2%, і ОТП Банку - 18,2% річних.

Припинення кредитування в самих банках пояснюють по-різному. "Враховуючи, що НБУ посилив резервні вимоги до банків, які видають довгострокові кредити, банк в цілях економії витрат продовжує кредитувати тільки в іноземній валюті", - говорить голова правління Райффайзен Банка Аваль Володимир Лавренчук.

У УкрСиббанку розповіли, що видавати іпотечні позики у гривні менш ніж під 25% річних вони не зможуть, тому керівництво банку і ухвалило рішення про тимчасове припинення кредитування.

Схоже пояснення дали і в Укрсоцбанку. "На ринку криза ліквідності. І, щоб не підвищувати ставки за іпотечними кредитами у гривні, було ухвалено рішення тимчасово не кредитувати", - повідомили в колл-центрі банку.

З початку року НБУ і уряд в боротьбі зі зростаючою інфляцією стерилізували близько 15 мільярдів гривень, що призвело до значного стиснення ліквідності у банківській системі і економіці в цілому.

Як результат, на ринку не тільки утворився дефіцит гривні, але і помінялися пріоритети банкірів. "Ставки по овернайтах на міжбанківському кредитному ринку вищі, а ризики при цьому менше, ніж по іпотеці. Тому банкам вигідно направляти свої ресурси на міжбанк", - пояснює голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гріджук.

На думку експертів, найближчим часом ситуація кардинально не поміняється. "Гривні немає і найближчим часом не буде", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тімонькин.

За його словами, все свідчить про те, що на додаткове джерело гривневих ресурсів розраховувати не варто: НБУ додатково вводить обов"язкове резервування гривни за зовнішніми запозиченнями, а казначейство для боротьби з інфляцією продовжить стримувати витрати.

З ним згоден голова правління Укрпромбанка Олександр Солтус. "Кардинально нічого не поміняється. Всі чинники сприятимуть тому, що терміни кредитування зменшуватимуться, а ставки - зростатимуть".

"Грошей, можливо, з"явиться трохи більше, але все одно їх буде недостатньо для того, щоб ставки повернулися в початковий стан. Тим більше що цього не дозволить зробити інфляція - за I квартал цього року вона "пробила" 13%; цілком можливо, що до кінця року зростання цін досягне 30%. А ставки кредитування нижче рівня інфляції навряд чи опустяться", - робить невтішний прогноз банкір.

Тим часом Кабінет міністрів України продовжує накопичувати кошти на рахунках Держказначейства для боротьби з інфляцією. Про це 7 травня повідомив перший віце-прем"єр Олександр Турчинов.

"Ми намагаємося для боротьби з інфляцією виводити з обігу фінансовий ресурс і зв"язувати його", - сказав Турчинов, відповідаючи на питання про те, чи правда, що на рахунках Держказначейства накопичуються кошти.

Член ради НБУ Василь Горбаль побоюється, що це призведе до різкого дорожчання кредитів для промисловості і сільгосппідприємств і підвищення восени ціни на зерно, цукор, соняшникову олію і інше.

"Що стосується промисловості, то вона вже в травні може просто залишитися без кредитів, тому що видавати банкам нічого. А це - прямий шлях до економічної кризи в країні, закриттю підприємств і зростанню безробіття", - сказав Горбаль.

Банки зараз відчувають нестачу гривні, говорить голова правління НРБ банка Владислав Кравець. Тому бізнесмени змушені брати кредити під 35-40%, перекладаючи потім їх вартість на свої товари. А в результаті боротьба з інфляцією провокує новий виток інфляції.

В результаті багато банків не тільки підняли вартість кредитів, але і почали їх видавати набагато менше, а деякі і зовсім припинили, в їх числі - шість банків з першої двадцятки, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Банки призупиняють кредитування житла у гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути