вівторок, 20 липня 2021 10:35

Розповіли про найгірший сценарій погоди в Україні

Розповіли про найгірший сценарій погоди в Україні
Критерії спеки в кожній країні існують свої. Є рекомендації всесвітньої метеорології щодо цих критеріїв, які можна використовувати. Фото: УНІАН

Аномальна спека в Україні б'є температурні рекорди. Лише в Києві з початку літа їх зафіксували 13. На Західній Україні середа, 13 липня, стала найспекотнішим днем у Львові за останні 75 років.

Про хвилі спеки розповіла Віра Балабух, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту.

За її словами, вони в Україні не входять до переліку небезпечних явищ, про які фахівці повинні попереджати населення і владу.

"У нас є затверджений перелік небезпечних і стихійних явищ. Так-от хвиля спеки туди не входить. Там просто є високі температури, коли температура повітря сягає, наприклад, понад 35 чи 40 градусів вище нуля. І це вважається стихійне явище. Ми працюємо над тим, щоби встановити для України такі національні критерії хвиль тепла для того, щоб їх ідентифікувати, моніторити й попереджати про них населення. До кінця року, я думаю, ми визначимось", - розповіла Балабух в радіоефірі "Новое время".

Вона додала, що потужні хвилі тепла пов'язані з антициклональною погодою.

"Якщо є потужний малорухомий антициклон, він тривалий час зберігається на певній території й не зменшує інтенсивності, а зростає. Це призводить до того, що при малохмарній погоді досить сильно прогрівається земна поверхня, від неї нагрівається повітря, і ми маємо таку велику спеку. На цей чинник може ще накладатися, наприклад, адвекція температури. Це коли до нас, крім того, що повітря саме прогрівається, надходить ще досить спекотне і сухе повітря. На минулому тижні воно до нас приходило десь із районів Середньої Азії, із Каспію. Через тривалий день і безхмарну погоду повітря ще більше нагрівається", - стверджує фахівчиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві після нищівної негоди позлазив асфальт: фото руйнувань

За словами метеорологині, аномально високі температури можуть спостерігатися не лише в літній період, але й інші пори року.

"У нас торік не було зими. Спостерігалася досить потужна хвиля тепла. Був аномально теплий березень і лютий, коли почали розквітати дерева. Коли ми говоримо про хвилю тепла, то найчастіше під цим терміном мають хвилю спеки - високу температуру саме в літній період. Але насправді такі аномально високі температури можуть спостерігатися взимку, восени й весною", - зазначила Балабух.

З середини 1990-х в Україні почали фіксувати суттєвий ріст температури повітря. Глобальний ріст - десь 1970-ті. Але останні 30 і особливо п'ять років є найспекотнішими. Хвилі спеки в Україні будуть все інтенсивнішими й спостерігатимуться частіше, додала Балабух.

"Ми говоримо про рекорди, пов'язані з аномально високою температурою. Вони є і надалі будуть, оскільки причиною цих змін є людська діяльність. Зокрема, викиди парникових газів, кількість яких не зменшується. Тобто парниковий ефект посилюється, і ми бачимо, що події розвиваються за найгіршим сценарієм, який прогнозували кліматологи", - сказала Балабух.

Найближчий тиждень в Україні триматиметься спекотна погода. Температура вдень досягатиме +37°С, вночі +24°С. Найпрохолодніше буде на Заході та в Києві. Там стовпчики термометрів підійматимуться до +34°С вдень та +22°С вночі.

За прогнозом Укргідрометцентру, рятуватимуть українців від сонця короткочасні дощі з грозою. Опади прогнозують в західних, північних та центральних регіонах.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про найгірший сценарій погоди в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути