середа, 19 жовтня 2011 18:50

Рівненські умільці відновили трон князів Острозьких вартістю у $20 000

44-річний краєзнавець Микола Бендюк із села Оженин Острозького району на Рівненщині відновив князівський трон XVII ст. Антиквари його оцінюють щонайменше в $20 000.

"Запевняю, що саме на такому троні міг сидіти один із князів роду Острозьких. Наприклад, Януш Острозький. Його час правління відповідає першим згадкам про такі меблі в інвентарях замків. Раніше у князівських покоях були тільки лави під стінами, столи та стільчики. А використання тронів Острозьких перейняли на Заході", - розповів Бендюк.

Трон не є автентичним. Його краєзнавець разом із товаришем-столяром Олегом Сидоруком із сусіднього села Бродів цього ж району реконструював зі справжніх деталей XVII ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В покинутих хатах мародери шукають ікони, антикваріат і метал

"Нам вдалося врятувати старі різьблення, оздобу із іконостасів у храмах. Найцікавіші з них використали під час реконструкції князівського трону. Вони покриті спеціальним грунтуванням – левкасом, деякі з них з позолотою та посрібленням. Відновлений трон у перехідному стилі між ренесансом і бароко", - зазначив краєзнавець.

Бендюк задумав реконструювати трон князів Острозьких 20 років тому. Вивчав архівні документи, зображення меблів європейських замків. Різьблярі кажуть, що виготовлення такого трону із сучасних матеріалів обійдеться щонайменше в $ 2 000, а за реконструкцію Бендюка антиквари пропонують у десятеро більше.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Львівська митниця передала музеям 11 ікон та банктноту УНР

Трон князів Острозьких презентували під час урочистостей з нагоди 17-річчя Національного університету "Острозька академія", який постав на місці Острозького колегіуму, заснованого в 1576 році князем Костянтином Острозьким. В святкуванні взяв участь губернатор Рівненщини Василь Берташ. Він охоче сфотографувався на князівському троні.

Зараз ви читаєте новину «Рівненські умільці відновили трон князів Острозьких вартістю у $20 000». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути