середа, 05 жовтня 2011 21:11

СБУ Донеччини подарувала музею антикварний конфіскат
5

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Десять ікон і одну старовинну книгу передала сьогодні до фонду Донецького обласного художнього музею Служба безпеки України. Всі предмети XVIII - XIX століть були вилучені у місцевого контрабандиста, який намагався незаконно вивезти антикваріат з території Донецької області до Росії.

"Ми давно співпрацюємо з СБУ, іноді допомагаємо їм у якості експертів, - розповіла Марина Третьякова, заступник директора музею з наукової роботи. - Але такий серйозний подарунок отримуємо вперше. Нам належить ще попрацювати з цими предметами. Велика частина переданих ікон знаходиться в жалюгідному стані через спроби невдалих реставрацій. Можливо, під цими колишніми реставраціями виявиться унікальна школа. Поки ж можу сказати, що все це українські речі, і найцінніша з них, на перший погляд, - ікона "Пресвята Богородиця з великомученицями Катериною та Іриною", виконана в українській традиції барокко".

"Книга, подарована СБУ - це "Служебник", кирилівський друк старослов'янською мовою, - розповіла Олена Симоненко, завідувачка сектором рідкісних документів Донецької обласної бібліотеки. - Їй приблизно 200 років. Не збереглися перші сторінки, помітні сліди воску і книжкових хробаків, проте збереглися кольорові гравюри. У фонді нашої обласної бібліотеки зараз зберігаються три десятка старовинних книг, з ними мають змогу працювати колекціонери й історики".

Експерти поки не готові назвати навіть приблизну вартість переданої колекції. Кажуть, що кожен з предметів може коштувати від 2 до 30 тисяч гривень. За словами Олександра Балабанцева, глави прес-служби СБУ області, колишній господар антикваріату за вироком суду відправився в колонію на 3,5 роки.

Зараз ви читаєте новину «СБУ Донеччини подарувала музею антикварний конфіскат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути