вівторок, 27 квітня 2010 13:37

Росія поставила Україну на коліна - The Financial Time

Росія поставила Україну на коліна - The Financial Time

Російсько-український договір про продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі в обмін на 30-відсоткову знижку на газ - це серйозний сигнал, що говорить про недостатню ефективність зовнішньої політики Євросоюзу, пише The Financial Time.

Росія використовує силові методи політичного та економічного впливу, і Євросоюзу до неї в цьому сенсі далеко.

"З економічної точки зору, Україна в даний момент на колінах. Можливість купити газ дешевше була занадто привабливою, щоб від неї відмовитися. У Кремлі усвідомили, що випав шанс і скористалися ним", - йдеться у статті.

Договір "безумовно, ставить хрест на перспективі, що НАТО коли-небудь прийме до своїх лав Україну. Як може увійти до НАТО країна, на території якої перебуває база іноземного ВМФ - база, яку Росія використала у серпні 2008 року для підтримки військового вторгнення до Грузії? " - дивується видання.

Інша справа - можливість входження України в ЄС. Поки від Євросоюзу не надходило чіткого запрошення, він обмежується курсом на зближення з Україною та іншими колишніми радянськими республіками без їхнього включення до свого складу. Але "щоб голос Європи щось значив у Києві, ЄС необхідно приймати сміливі рішення, так, як це зробили росіяни з договором про розмін газу на базу".

Серед можливих ініціатив такого роду британська газета називає прискорення підготовки угоди про співпрацю і договору про вільну торгівлю між Україною та ЄС, запровадження безвізового режиму. Проте найголовніше, вважає видання, чітко заявити, що членство в ЄС для України - цілком реалістична перспектива, нехай, можливо, і не близька.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України ратифікувала угоду про продовження терміну перебування ЧФ Росії на території України. За це проголосували 236 нардепів.

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «Росія поставила Україну на коліна - The Financial Time». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути