понеділок, 26 квітня 2010 14:29

Україна нічого не втратить від розірвання угоди щодо ЧФ Росії

Україна нічого не втратить від розірвання угоди щодо ЧФ Росії

Будь-яка угода може бути денонсована, якщо вона неконституційна і не відповідає національним інтересам України. Те, що зараз робиться не відповідає навіть економічним інтересам.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив "нунсівець" і лідер "Партії захисників вітчизни" Юрій Кармазін, коментуючи можливість припинення дії договору про базування ЧФ Росії у Криму.

Кармазіну, як автору цієї норми Конституції, дуже прикро говорити про можливість ратифікації. За його словами, відмінити угоду можуть лише глава держави і Кабмін.

"Є закон про міжнародні договори, який говорить, що у випадку сумнівів у конституційності ця угода направляється у Конституційний Суд. Проте біда у тому, що таке подання може зробити тільки президент чи уряд – два суб"єкти. Не мають права ні депутати, ні громадяни України, ні хто інший. Це наш очевидний прокол. Створювалась Конституція і вся законодавча база під президентів, а не простих українців. Зараз бачимо, що до влади прийшли не українці не тільки за походженням, а й за духом", - сказав він.

За словами депутата, коли він писав цю норму Конституції, то ці положення були перехідними і призначались тільки для тимчасових випадків, а тепер підміняють Основний закон. На переконання Кармазіна, якщо хотіли змінити ціну на газ, то треба було ліквідувати чи реорганізувати "Нафтогаз".

"Тоді треба було б укладати нові угоди і на транспортування газу по європейській ціні. У такому випадку можна було б і газ купувати по європейській ціні", - вважає "нунсівець".

Кармазін зазначив, що його партія, пікетувавши цю угоду 23 квітня, направила президенту Віктору Януковичу вимоги, щоб він відмовився від подачі її на ратифікацію.

"Проте, швидше за все, він цього не зробить", - припустив нардеп.

Він прогнозує, що після 2017 року ЧФ РФ все ж виведуть з території України.

"Виведення флоту може бути після 2017 року, коли закінчиться термін цієї угоди. Немає різниці, що вони (Янукович і Медведєв - ред.) зараз підписували і за що намагаються проголосувати. Крім конфронтації у суспільстві вони нічого цим не викликали. Можливо, це тактика, щоб переключити увагу суспільства від існуючих проблем", - зазначив Кармазін.

Нардеп також наголосив, що Україна нічого не втратить від припинення дії угоди.

"Угода іде між урядами України і РФ, тобто між двома державами. Разом з тим там записані два господарюючих суб"єкти. Це анекдотична ситуація, коли до політики прив"язана вартість газу. Чому там не передбачено транспортування газу? Україна нічого не втратить. Повторюю – нічого", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Україна нічого не втратить від розірвання угоди щодо ЧФ Росії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути