Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2006 16:16

Росія має намір відсудити православний собор у Ніцці

Влада Росії звернулася з позовом до суду вищої інстанції Ніцци, щоб довести свої права на православний Свято-Миколаївський собор, що знаходиться в цьому місті.

Як мовиться в комюніке, поширеному в понеділок, 13 листопада, ввечері посольством РФ у Франції, подача судового позову продиктована прагненням довести, що Росія є "єдиним і законним власником" собору, збудованого на головному курорті Блакитного берега Франції ще в 1912 році і є найбільшим православним храмом поза територією Росії.

Згідно з комюніке, поданий до суду позов опирається на "серйозні документальні дослідження в архівах Ніцци та імператорських архівах російської держави".

На право володіння собором претендує також православна асоціація Ніцци. Вона управляє храмом вже більше 80 років, але термін договору на безкоштовну оренду будівлі закінчується 31 грудня 2007 року, у зв"язку з чим Росія і вирішила через суд встановити своє право на власність.

Судова тяганина навколо Свято-Миколаївського собору триває вже близько року. Після того, як Росія вперше пред"явила свої права на володіння храмом, представники православної асоціації Ніцци пригрозили вивезти із собору майно, що знаходилося там. У зв"язку з цим РФ через суд зажадала провести опис церковного майна, і спочатку суд погодився з цією вимогою, але потім змінив своє рішення і в проведенні опису відмовив.

Тепер же Росія подала новий позов, бажаючи довести своє право власності. Адвокати російської сторони посилаються, зокрема, на купчу на земельну ділянку, на якій збудована церква.

Ця ділянка, відома під назвою парк Бермон, була придбана імператором Олександром II на його особисті засоби незадовго до кончини в Ніцці в 1865 році його сина, Цесаревича Миколи.

Згодом вдовуюча імператриця Марія Федорівна, мати імператора Миколи II, виступила з ідеєю зведення храму на згадку про Цесаревича. Кошти на будівництво виділялися з особистого фонду імператора, крім того, поступали і пожертвування.

Спорудження Свято-Миколаївського собору завершилася в 1912 році, а ще до цього, в 1909 році, Санкт-Петербурзька єпископія підписала з Миколою II договір про безкоштовну оренду храму на 99 років.

У соборі знаходяться багаті збори ікон та інших витворів церковного мистецтва, які свого часу були привезені з Росії, зокрема з Покровського собору в Москві і церков в Ярославлі, а також вносилися як приватні дари, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Росія має намір відсудити православний собор у Ніцці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути