субота, 19 листопада 2022 13:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Російський полон зараховуватимуть до страхового стажу

Російський полон зараховуватимуть до страхового стажу
Той період, під час якого громадянин України був у російському полоні, зараховуватимуть до страхового стажу. Фото: pixabay.com

Той період, під час якого громадянин України був у російському полоні, зараховуватимуть до страхового стажу.

Це передбачено законом України "Про соціальний та правовий захист осіб, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України та членів їх сімей", що набув чинності сьогодні, 19 листопада. Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Умови виходу на пенсію зміняться 2023 року: подробиці

"Громадяни України, стосовно яких згідно із законом України встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню", – йдеться в повідомленні.

Страхові внески за них за весь період полону та протягом пів року після звільнення сплачуються із державного бюджету.

Законопроєкт передбачає, що період перебування у полоні зараховуватимуть до страхового пенсійного стажу. Також додаватимуть до страхового стажу роботи у шкідливих умовах, що дає право на призначення пільгової пенсії.

В Україні діє воєнний стан і загальна мобілізація через російське вторгнення. Учасники війни та бойових дій мають право на пенсію. Розмір їхніх виплат залежить від стажу й заробітку. Про порядок нарахування пенсії учасникам війни та бойових дій нагадали в Пенсійному фонді України.

Розміри виплат визначають відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Люди з інвалідністю внаслідок війни мають право обрати, за яким законом обчислюватимуть розмір їхніх пенсій: "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" або "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби та деяких інших осіб".

Зараз ви читаєте новину «Російський полон зараховуватимуть до страхового стажу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути