вівторок, 07 травня 2013 21:24

Режисера Миколу Мащенка поховали поряд зі Ступкою та Лобановським
37

Фото: Фото: Ольга Камєнєва

"Дорогий Миколо Павловичу, ти мені лишився винний 33 пляшки коньяку. Нічого, я прийду скоро. Тоді мені їх і виставиш", - каже 76-річний поет Іван Драч над труною з покійним кінорежисером Миколою Мащенком.

Прощання відбулося сьогодні, 7-го травня, на столичному Байковому цвинтарі. Режисер помер 2-го травня на 85-му році життя. За цей час встиг зняти майже 20 фільмів. Найвідоміші - "Комісари", "Як гартувалася сталь" та "Овід", за який 1982-го отримав Шевченківську премію.

Останню свою стрічку "Богдан-Зиновій Хмельницкий" зняв 2008-го. 15 років керував кіностудією імені Довженка.

"Був прекрасним директором, гостинним хазяїном, у нього завжди було чим накрити стіл. Він такий гарний прийшов на з'їзд Спілки кінематографістів 23-го квітня", - згадує актриса Раїса Недашківська.

На цвинтарі з'явилася вся у чорному, на голові — капелюшок з довгим шарфом. Каже, що за тиждень до смерті Мащенко почувався чудово. Ніщо не віщувало трагедії.

"Він був сином свинарки і завжди з хвилюванням про це розповідав. Але з сина свинарки став академіком духовності, аристократом духу, - каже режисер Олег Фіалко. - У творчості був дуже агресивним. Але знав, навіщо це робить. Ми часто жартували - "Довженко — вчера, Мащенко — сегодня". Пройдуть роки і критики визнають його важливе місце у кінематографі. Писав навіть в останній день свого життя, не міг не творити. Колю, наше вічне бажання — навчитися у тебе хоча б чомусь". Фіалко ледь вимовляє фінальну фразу. Відходить, витираючи очі хусточкою.

Останніми до труни підійшли вдова та найближчі родичі. Миколу Мащенка поховали на 52-й алеї по сусідству з Валерієм Лобановським, Богданом Ступкою, Геннадієм Удовенком.

Перед похованням двогодинне прощання з покійним відбулося у Будинку кіно. Труну поставили на сцені найбільшої тут Червої зали. Черга з друзів і шанувальників тягнулася через увесь зал. Прощатися прийшли режисер Роман Балаян, голова КМДА Олександр Попов. Червоні троянди принесли міністр культури Леонід Новохатько та міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

Микола Мащенко народився у багатодітній родині в селі Мілуватка на Луганщині. 1953-го закінчив Харківський театральний інститут. Також Микола Павлович був письменником. Декілька книг присвятив матері.

Зараз ви читаєте новину «Режисера Миколу Мащенка поховали поряд зі Ступкою та Лобановським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути