вівторок, 29 липня 2008 10:41

"Варфоломій І побоявся дратувати Московський патріархат"

Кандидат політичних наук, доцент ЛНУ ім. І. Франка, релігієзнавець Андрій Юраш прокоментував візит до Києва Вселенського патріарха Варфоломія на 1020-ту річницю Хрещення Русі. 

Він вважає, що якщо раніше ідея єдиної помісної православної церкви ґрунт для свого існування знаходила лише в українському церковному середовищі, то зараз, напевно, вперше отримала дуже важливий імпульс для своєї реалізації і визнання її канонічного статусу. Про це свідчать кілька тез, висловлених патріархом Варфоломієм до українського народу в Києві. Навряд чи можна сподіватися, що ідея буде втілена вже найближчим часом – не просто утворення помісної церкви, а її визнання канонічною. "Однак ці тези є унікально важливими і унікально новими для України", – стверджує Андрій Юраш. Він пояснює, що Константинопольський патріарх, по-перше, ствердив, що Україна має право створити єдину помісну церкву у той час, як Російська Православна церква категорично це право заперечує. По-друге, він чітко зазначив, що приєднання Київської митрополії до Московського патріархату у 1686 році відбулося неканонічно, насильно та несправедливо і сказав, що Константинополь, в принципі, не погоджувався, хоча і не дискутував з цього приводу з Москвою. По-третє, патріарх зазначив, що Константинопольська церква не може спокійно спостерігати за поділами і катаклізмами, які відбуваються в українській церкві. І четвертою своєю тезою він запевнив, що у всьому православному світі Константинополь має обов"язок бути медіатором між різними православними церквами.

Релігієзнавець Андрій Юраш зазначив, що впродовж останніх 10 років Константинополь намагається здійснювати конструктивну інтервенцію у ті конфліктні ситуації, як трапляються у православних церквах. "Але одна справа декларація, а зовсім інша – їхнє втілення в життя. Візит показав, що зроблений перший крок не стільки в організаційному плані, скільки в плані ідеологічному, – вважає Юраш, але сумнівається, що в Україні можна створити єдину церкву. – Помісна церква де-факто вже існує, щоправда, не визнана. Інша справа – канонічне визнання і тут без Константинополя Україні не обійтися, тому що Москва за жодних обставин не погодиться підтримати цю ідею. Суперечності і розбіжності між українськими церквами є настільки принциповими і глибокими, що їх не зможе залагодити жодна з існуючих православних юрисдикцій".

Присутність на святкуваннях Московського Патріарха Алексія Андрій Юраш вважає цілком природною, бо хоч Вселенський Патріарх Варфоломій сказав, що колишня Київська митрополія була приєднана до Москви незаконно, однак він не заперечив права московської церкви на юрисдикцію над Україною, бо одна річ – аналіз історичних подій, що був зроблений Вселенським патріархом, і зовсім інша річ – реалізувати це в практичній площині. Тому фактично, хоч очолював службу Константинопольський патріарх, але він насправді перебував на канонічній території Московського патріархату, оскільки сам не поставив під сумнів цього факту. "Дуже красномовним є те, що єдину літургію, яку проводив патріарх Варфоломій на Володимирській гірці, була здійснена у присутності і в співслужінні з Патріархом Московським. Тобто сам факт, що він не наважився самостійно правити літургію у Києві, показує, що він боявся чи свідомо не хотів дратувати Московський патріархат", – робить висновок Андрій Юраш.

Він також зазначає, що Київський патріархат усунувся від участі у всіх святкових акціях, щоб дати державі разом із прибулими гостями без ексцесів провести святкування і в надії відновлення Київської митрополії у підпорядкуванні Вселенському патріархові.

"Наразі рано говорити, хто би міг стати митрополитом помісної автокефальної церкви в Києві, але це питання було серед тих проблемних моментів, які унеможливили швидко реалізувати ідею проголошення митрополії, і які в майбутньому будуть ускладнювати цей процес", – говорить Юраш і додає: "Наразі процес є на етапі ідеологічного обговорення. Є порозуміння на рівні тез, але тепер треба виробляти організаційні принципи".

Окрім того. він зазначив, що в Україні УПЦ МП має 11 тисяч реально діючих парафій, зареєстрованих – трохи більше; УПЦ КП – 4,5 тисяч зареєстрованих, а реально діючих – близько 4 тисяч; автокефальна – трохи більше однієї тисячі парафій. Тобто на 11 тисяч парафій, підпорядкованих Московському патріархату, існує приблизно 5 тисяч парафій, незалежних від Москви. Але кількість парафій і кількість віруючих, які ідентифікують себе з тією чи іншою церквою, не є тотожними. "До 40% населення України себе ідентифікує саме з Київським патріархатом, а з Московським – 15-18%.

Андрій Юраш додає, що у справі визнання автокефалії Української Православної Церкви не обійтись без зацікавленої позиції держави, бо оскільки православна церква розділена, Константинопольський Патріарх не може опиратися лише на якусь одну її частину, адже розуміє, що "його втручання в українські справи не залагодить конфлікту, а тільки призведе до переформатування релігійних конфігурацій".

ЗІК.

Зараз ви читаєте новину «"Варфоломій І побоявся дратувати Московський патріархат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути