субота, 19 січня 2008 17:03

"Прогрес" може впасти на Землю через американський шаттл

Перенесення старту вантажного корабля "Прогресс М-63" до Міжнародної космічної станції (МКС) на прохання НАСА з 7 на 5 лютого створив додаткові труднощі для балістичної служби російського Центру управління польотами (ЦУП), повідомили джерела в ракетно-космічній галузі.

"У період з 5 по 7 лютого на орбіті одночасно знаходитимуться два "Прогреси": один летітиме до МКС, а інший, після відстиковки від станції 4 лютого, знаходитиметься на орбіті як "космічна лабораторія". При цьому існує лише один канал управління цими апаратами, а отже, теоретично є небезпека втрати управління", - сказало джерело.

Він пояснив, що зазвичай старт чергової "вантажівки" з Байконура відбувався після того, як попередній корабель вже був відстикований від МКС і затоплений в спеціальному районі падіння в Тихому океані, за 3 тис. км. від Нової Зеландії.

"Російським баллістикам доводиться в терміновому порядку вирішувати задачу, як максимально розвести на орбіті два "Прогреси", щоб сигнали управління з наземних пунктів дійшли туди, куди потрібно. Балістики розраховують орбіти двох вантажних кораблів так, щоб вони не знаходилися разом в одній зоні видимості", - сказало джерело.

За його словами, кораблі "Прогресс М-63" і "Прогресс М-62" абсолютно однакові і не забезпечені системами ідентифікації. Через це один з кораблів може прийняти команди на проведення маневрів, призначені для іншої "вантажівки", і почати їх виконувати. Це може привести до некерованого падіння на Землю кораблів, маса яких складає декілька тонн.

"Теоретично космічні кораблі можуть впасти на житлові або промислові райони, нанісши пошкодження інфраструктурі і привівши до загибелі людей. Хоча вірогідність такого розвитку подій надзвичайно мала", - підкреслив він. Крім того, є небезпека, що екіпаж МКС залишиться без тих, що знаходяться на борту "Прогресса М-63" продуктів, засобів гігієни, повітря і води, а станція без необхідного їй палива.

Перенесення дати старту космічного корабля "Прогресс М-63" відбулося на прохання НАСА у зв"язку з наміченим на вечір 7 лютого запуском з мису Канаверал (штат Флоріда, США) шаттла Atlantis.

Запуск "вантажівки" "Прогресс М-63" з космодрому Байконур (Казахстан) за допомогою ракети-носія "СОЮЗ-У" планується здійснити 5 лютого в 16.03. Його стиковка з МКС призначена на 7 лютого в 17.33.

Вантажний корабель "Прогрес М-62", відчаливши 4 лютого від МКС, 14 діб знаходитиметься на орбіті Землі. З його допомогою учені планують провести ряд наукових експериментів, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «"Прогрес" може впасти на Землю через американський шаттл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути