вівторок, 08 червня 2010 10:40

"Євреям потрібно забиратися до біса з Палестини" - легенда журналістики США

"Євреям потрібно забиратися до біса з Палестини" - легенда журналістики США

Одна з найбільш заслужених американських журналісток, дуаєн прес-корпусу при Білому домі Хелен Томас пішла у відставку після антиізраїльського висловлювання.

27 травня у короткій розмові з американським журналістом єврейського походження Давидом Несеноффом, який попросив сказати, що Томас думає про Ізраїль, бабуся раптом відповіла, дивлячись просто в камеру: "Євреям потрібно забиратися до біса з Палестини". Шокований раббі запитав: "Куди?". "До себе додому", - відповіла Томас. "У Польщу, Німеччину, США..."

Відеозапис висловлювання потрапив в інтернет і викликав обурення в США. У понеділок, 7 червня, прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс назвав цю фразу Томас "образливою і огидною". Керівництво асоціації кореспондентів при Білому домі заявило, що це висловлювання "не має виправдань" і викликає "особливий жаль" саме у світлі минулих безперечних заслуг легендарної журналістки.

Видавничий концерн Hearst, де Томас в останні роки працювала оглядачем, оголосив про її негайний вихід на пенсію. Колишній її співавтор, журналіст Крейг Кроуфорд заявив, що надалі не стане писати з нею книги. Колишній прес-секретар Білого дому Арі Флайшер публічно закликав до її звільнення з роботи.

Томас намагалася вибачитися. На своїй сторінці в інтернеті вона висловила "глибоке співчуття" з приводу необдуманих слів, які не відображають її глибокого переконання в тому, що "мир на Близькому Сході настане лише коли всі сторони визнають необхідність взаємної поваги і терпимості". Проте вибачення прийняті не були. Ліга боротьби з дифамацією зажадала "більш глибокого і щирого" каяття.

Відзначимо, що Хелен Томас ніколи не приховувала своїх ліберальних переконань і в останні роки різко критикувала вторгнення США до Іраку. Журналістка освітлювала діяльність президентів США з часів Джона Кеннеді і в серпні їй має виповнитися 90 років.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «"Євреям потрібно забиратися до біса з Палестини" - легенда журналістики США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути