середа, 29 вересня 2010 11:11

"Десятку" найуспішніших книжок року в Україні очолив роман Забужко

"Десятку" найуспішніших книжок року в Україні очолив роман Забужко
Найпопулярнішими книжками 2010 року в Україні стали "А.....а" Евгена Гришковця та "Музей покинутих секретів" Оксани Забужко.

Рейтинг був укладений на основі продажів книгарень мережі "Є" та "Читай-город" "Українською правдою. Життя"

До рейтингу увійшла неперекладна україномовна художня література, що була видана протягом останніх 12 місяців в Україні.

Позиції в обох "десятках" не збігаються. Адже асортимент кожної з книгарень відрізняється.

Першою з 10ти найуспішніших книжок за версією книгарні "Читай-город" став роман Евгена Гришковця "А.....а" (видавництво "Махаон").

За ним йдуть "Психология лжи. Обмани меня, если сможешь" Пола Екмана ("Питер"), "Одиночество в сети" Януша Вишневского ("Азбука").

На четвертій сходинці - Стиг Ларссон з романом "Миллениум. Девушка с татуировкой дракона" ("Эксмо"), на п"ятій - Стив Харви "Поступай как женщина, думай как мужчина" ("Эксмо").

За ними - "Узнай лжеца по выражению лица" Пола Екмана ("Питер"), "10 заповедей успеха" Ицхака Пинтосевича ("Украинский Медиа Холдинг"), "Миллениум. Девушка, которая играла с огнем" Стига Ларссона ("Эксмо"), "Над пропастью во ржи" Дж. Д. Селинджера ("Эксмо").

Закрывает десятку Ронда Берн с романом "Тайна" ("Эксмо").

"Десятку" найуспішніших книжок за версією книгарні "Є" відкриває Оксана Забужко з "Музеєм покинутих секретів" ("Факт"), за нею - "Берестечко" Ліни Костенко ("Либідь").

На третьому та четвертому місцях - "Аліса в Країні Див" Льюїса Керола ("А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА") та "Маленький принц" Сента-Екзюпері ("Кальварія").

За ними "Декамерон 10 українських прозаїків останніх десяти років", упорядник - Сергій Жадан ("КСД"), "Залишенець" Василя Шкляра ("КСД"), "Життя, смерть та інші неприємності" Ярослава Грицака ("Грані-Т"), "Культурні основи націй" Ентоні Сміта ("ЕСЕМ Медіа Україна") .

Замикають "десятку" Мюрьєль Барбері з романом "Елегантна їжачиха" ("Нора-друк") та "Енциклопедія російської душі" Віктора Єрофєєва ("Ярославів вал").

У "десятці" книгарні "Читай-город" можна зауважити строкатість представлених жанрів і письменників. Їх єднає місце видання, тобто Російська Федерація, та видавництво - 5 з 10 сходинок посіли книжки від "Ексмо".

З українських - лише видана "Українським Медіа Холдингом" російською мовою книжка"10 заповедей успеха".

Можна також зробити висновок, що популярністю користується сучасна література.

Окремо варто звернути увагу на впевнену присутність у "десятці" книжок із психології, особистісного зростання тощо.

Наприклад, праці Пола Екмана.

Окрім суто прикладної користі, їхній успіх також пов"язаний з популярністю серіалу "Lie to me" (в українському прокаті "Теорія брехні"). Прозоро на це натякає обличчя Тіма Рота - виконавця головної ролі - на обкладинці.

Зі списку дещо вибивається переклад американського роману "Над прірвою в житі" Селінджера в класичному перекладі Ріти Райт-Ковалевой. Пояснити увагу саме до цього класичного роману можна сплеском інтересу виходом нового фільму про біографію Джона Ленона "Глава 27", в якій неодноразово згадується цей роман.

У "десятці" від книгарні "Є" - книжки лише українських видавництв. Це виглядає цілком закономірно.

Закордонна література іноземними мовами з"явилася на полицях магазинів мережі не так давно.

Варто відзначити візуальне оформлення цих дитячих книжок - "Маленький принц" містить оригінальні ілюстрації Антуана де Сент-Екзюпері, а "Аліса в країні Див" є класичним прикладом уваги видавця до оформлення книжок.

Обидва рейтинги об"єднує одна закономірність.

Більшість сходинок в обох рейтингах посіла перекладна література.

Крім того, зарубіжну літературу в Україні перекладають украй безсистемно. Більш-менш цілісно виглядає хіба що серія перекладів Нобелівських лауреатів у видавництві "Юніверс".

Бракує успішних вітчизняних детективів, трилерів, жахів, еротики - рейтинги свідчать, що бестселером має шанси стати не так якісна жанрова література, як нове творіння письменника з "розкрученим" іменем.

Варто зауважити, що ці рейтинги не є направду показовими. Тут бракує найсуттєвішої складової - цифр.

Український книжковий ринок традиційно залишається непрозорим.

Головна проблема, про яку часто говорять видавці - надто прагматичне сприйняття книжки як звичайного товару.

Зараз ви читаєте новину «"Десятку" найуспішніших книжок року в Україні очолив роман Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути