Ексклюзиви
вівторок, 30 листопада 2021 08:20

"Проламували черепи. Били навіть вагітну" - 8 років тому відбувся силовий розгін Євромайдану

"Проламували черепи. Били навіть вагітну" - 8 років тому відбувся силовий розгін Євромайдану
Михайло Алєксєєв з перших днів був учасником Революції гідності. В столицю приїхав із міста Стрий на Львівщині. Фото надав Михайло Алєксєєв.

30 листопада виповнюється 8 років із дня силового розгону Євромайдану у Києві. Тоді 400 протестувальників оточили близько 2 тис. озброєних спецзасобами бійців "Беркуту". Вони застосовували вибухові пакети, били людей кийками. Травми отримали десятки протестувальників.

Бухгалтер Михайло Алєксєєв із міста Стрий на Львівщині був учасником тих подій. Своїми спогадами він поділився із журналом "Країна".

"До Києва приїхав ще до побиття студентів. На Майдані чергувалися, щоб не втрачати сили, - розповів Михайло Алекєеєв. - 30 листопада мене розбудили о другій ночі телефонним дзвінком. Та потім передзвонили і повідомили, що все добре, "Беркут" відступає. О п'ятій ранку, ті, хто вирвався з того пекла, просили: їдьте сюди, бо вже біда. Ми стояли біля входу в Михайлівський собор, де поховалось багато людей. Мій двоюрідний брат був на Майдані під час побиття студентів. Він бачив, як проламували черепи, кийками по-звірячому били хлопців, дівчат, навіть вагітну жінку. Поклявся, що цього владі не пробачить. Це був рубікон. Тоді зрозуміли, що піснями і танцями не переможемо. Біля Михайлівського собору почали обговорювати, як тримати оборону, які ресурси і засоби захисту нам необхідні".

1 грудня на Майдані зібрали Народне Віче. Прийшли сотні тисяч людей.

"Такого не бачив за все своє життя, - поділився Михайло Алексеєв. - Це була велетенська людська хвиля. Було відчуття, що ось зараз ми переламаємо систему, і це стане початком нового витка історії держави. Хотілось вірити, що не буде вороття до брехні та міліцейського свавілля".

Ейфорія зникла, коли мітингарі вийшли з Київської міської державної адміністрації, каже учасник Революції гідності.

"Хлопці, які побували в побоїщі, з нервів почали бити вікна в КМДА. Коли ми звідти вийшли, до нас кинулась юрба. Звинувачували в тому, що ми - провокатори. Зрозумів, що чогось радикального очікувати від людей не треба. Хоч нас багато, не всі думаємо однаково. Толерантність нашої нації зашкалює", - говорить Алексєєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згадати Майдан: 94 дні революції у сотні фото від Gazeta.ua

Читайте більше в журналі "Країна" за 25 листопада 2021 року

Підписатися можна ТУТ

21 листопада в Україні відзначали День гідності та свободи – на честь двох українських революцій: Помаранчевої та Революції гідності.

Із ранку кияни та гості міста приходили до Алеї Героїв Небесної сотні поруч з майданом Незалежності. Біля портретів загиблих майданівців залишали квіти та запалені лампади.

Зараз ви читаєте новину «"Проламували черепи. Били навіть вагітну" - 8 років тому відбувся силовий розгін Євромайдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути