неділя, 23 травня 2010 16:04

Прокладка "Південного потоку" може призвести до екологічної катастрофи

Прокладка "Південного потоку" може призвести до екологічної катастрофи

"Південний потік", може призвести до того, що акваторія Чорного моря буде сильно забруднена.

Про це заявив керівник фонду екології Чорного моря Роман Герасимов.

"Якщо станеться прорив труби велика кількість газу потрапить у воду. Крім того, при прокладці трубопроводу можуть постраждати морські акваторії на яких постійно відбувається ловля риби, бо метан може розчинятися у воді та отруювати рибу й молюсків, - зауважив Герасимов. - Крім того, поки незрозуміло, чи будуть дотримані норми екології при укладці труби на дні моря. Там, де має пролягти труба, досить складний рельєф дна. Прокладання там трубопроводу може призвести до аварій".

Схожа ситуація була з шельфом Естонії, яка через екологічні причини відмовилася від проекту "Північний потік".

"Треба зрозуміти, що ця труба проляже по нашому континентальному шельфу, а тому треба ретельно вивчити всі екологічні обґрунтування будівництва. Бо поки в нас немає нормальних даних. Крім того, район прокладання "Південного потоку" використовується для активного судноплавства, тому є загроза зіткнень кораблів з трубопроводом, чи його інфраструктурою", - наголосив експерт.

"За 25 років на підводних газопроводах не було великих аварій. Більшість невеликих витоків газу були спричинені корозією труб. Та зараз використовуються труби з новим покриттям, яке має гарантію від корозії на 50-75 років. Навіть якщо трапиться великий викид, більше 10 тисяч тон газу, більша його частина виходить в атмосферу, лише 2% розчиняються у воді та можуть негативно впливати на рибу", - підкреслив аспірант Інституту Газу РАН Василь Запрудов.

Вчений вважає, що метод прокладання труб забезпечує екологічну безпечність газогону.

"Частини труб заварюють на кораблі і опускають в море. Так вони не піддаються корозії на стиках. Занепокоєння можуть викликати лише райони, де газопровід виходить на поверхню. Бо там треба будувати насосні і компресорні станції. Та це буде в Болгарії. Україні нема чого переживати", - зауважив він.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Прокладка "Південного потоку" може призвести до екологічної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути