четвер, 13 січня 2011 11:41

Прокинувся найбільший у Європі вулкан Етна (ФОТО)

У середу, 12 січня, увечері знов посилилася активність сицилійського вулкана Етна, найбільшого з діючих у Європі. Зараз з кратера на південно-східному схилі високо в небо вириваються шматки палаючої породи, чути гул, відчутне тремтіння грунту.

Експерти Національного інституту геофізики і вулканології (НІГВ) уважно відстежують ситуацію і стверджують, що викиди лави і попелу поки не відбуваються. Активність Етни можна спостерігати з міст Катанія і Таорміна.

На думку фахівців, зараз вся вулканічна система перебуває в стані крайньої напруги, внутрішні підземні протоки наповнені вогненною магмою. Поки що важко передбачити точний час виверження. Невідомо навіть, чи почнеться воно взагалі.

Співробітники НІГВ відзначають схожість ситуації зі становищем, що передувало виверженням 2006 і 2007 років з виходом лави і сходом її потоків пустинними схилами Валле дель Бове (Долини Бика). Нині підрозділи місцевої Служби цивільного захисту приведені в стан підвищеної готовності, передає ИТАР-ТАСС.

Нагадаємо, внаслідок виверження індонезійського вулкана Мерапі загинули близько 500 людей.

Зараз ви читаєте новину «Прокинувся найбільший у Європі вулкан Етна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути