вівторок, 08 грудня 2009 14:42

Продукти в Україні подорожчали на 10%

Продукти в Україні подорожчали на 10%

За рік продукти харчування в Україні подорожчали в середньому на 10%.

У Європі вони, навпаки, дешевшають.

Згідно з даними Держкомстату за листопад, споживча інфляція в Україні цього місяця становила 1,1%. За прогнозами експертів, за підсумками 2009 року інфляція може становити трохи менше 14%. Таким чином, дорожчання товарів і послуг в країні за підсумками поточного року буде найвищим в Європі.

У листопаді в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року ціни на продукти харчування в Україні зросли на 10,3%, а в порівнянні з початком року - на 9,1%. Цінова динаміка, яку демонструють країни ЄС і наші колишні сусіди по Радянському Союзу, - наприклад, Росія, Молдова, Казахстан, - говорить про набагато менше подорожчання продуктів харчування. Більше того, в багатьох країнах ЄС в продуктовому секторі фіксують дефляцію.

Як зазначають експерти, є декілька чинників того, що їжа в "бідній" Україні дорожчає вищими темпами, ніж в "багатій" Європі. Основною причиною є зростаюча собівартість харчової продукції через низьку ефективність вітчизняного виробництва, великих енерговитрат, а також залежності від імпортної сировини, яка дорожчає паралельно з падінням курсу гривні.

"У результаті значну частку в утворенні ціни займає не кінцевий реалізатор - роздрібна мережа, а виробник", - пояснює старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

За словами економіста інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олени Бєлан, за звітний період (листопад 2009-го - листопад 2008-й) послуги транспортування подорожчали на 21%, водопостачання - на 29%, газ - на 35%.

За прогнозами експертів, в 2010 році домінуючим чинником дорожчання стануть тарифи на газ і послуги ЖКГ. Проте навіть не дивлячись на це, Україні цілком під силу закінчити наступний рік з інфляцією на рівні 10%.

Як повідомлялося, споживчі ціни в липні вперше за останній рік знизилися - дефляція становила 0,1%, загальмувавши рівень інфляції до 8,5%. Проте, на відміну від минулого року, причиною дефляції стало не стільки зниження цін на продукти харчування, скільки скасування підвищення житлово-комунальних тарифів в Києві. Без такого рішення уряду ціни в липні могли зрости на 0,2%.

За матеріалом Дело

Зараз ви читаєте новину «Продукти в Україні подорожчали на 10%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути