Ексклюзиви
вівторок, 01 грудня 2009 10:11

Газ може подорожчати наступного року

Газ може подорожчати наступного року

"Нафтогаз України" допускає підвищення середньорічної ціни газу в 2010 році до $337 за тисячу кубометрів, а не $280, як заявлялося раніше.

Такі цифри НАК направив у Мінекономіки і Мінпаливенерго для підготовки макроекономічних прогнозних показників на наступний рік, пише "Комерсант-Україна".

Про те, що "Нафтогаз " подала в Мінекономіки й Мінпаливенерго розрахунки, згідно з якими в наступному році середньорічна ціна російського газу складе $295-337 за тисячу кубометрів, у понеділок повідомило джерело в Кабінеті міністрів.

За словами джерела в "Нафтогазі", розрахунки спрямовані в міністерства для підготовки макроекономічних прогнозних показників на 2010 рік, у тому числі держбюджету.

Раніше прес-секретар "Газпрому" Сергій Купріянов заявляв, що середня ціна російського газу для України в наступному році складе $280 за тисячу кубометрів.

Згідно з домовленістю між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладена базова ціна $450 за тисячу кубометрів, а також прив"язка до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев"ятимісячним запізненням.

Так, у I кварталі цього року ціна газу для України складала $360 за тисячу кубометрів, у II – $270,95, у III – 198,34, у IV – $208. Таким чином, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, складе $228 за тисячу кубометрів.

Якщо прогнози "Нафтогазу" виправдаються, підприємство з виробництва мінеральних добрив знову зупиняться, як це було в I півріччі, вважають у "Дніпроазоті".

"За нинішніх світових цін і вартості газу $334 за тисячу кубометрів виробляти близько 60% металургійної продукції буде нерентабельно", - каже заступник голови правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Сергій Матвієенков.

На думку деяких експертів, різке підвищення ціни газу може компенсувати лише 4-5-кратне зростання тарифів на електроенергію для населення – інакше генерувальні компанії можуть збанкрутувати. Вони вважають ціни, названі "Нафтогазом", завищеними.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб пов"язує завищені прогнозні показники НАК зі спробою домогтися збільшення бюджетної компенсації за продаж палива теплокомуненерго. У проекті бюджету враховується різниця між закупівельною ціною газу і ціною його продажу ТКЕ (близько $105 за тисячу кубометрів).

А інший член комітету з ПЕК, радник прем"єр-міністра Олександр Гудима зазначає:

"Якщо закласти надто малу різницю в цінах для ТКЕ і закупівельній ціні, то "Нафтогаз" просто працюватиме собі у збиток, як цього року, коли з бюджету покривалося лише 70% різниці".

Раніше Тимошенко запевнила, що у 2010 році ціна на газ залишиться такою ж як цього року.

"На 10 років підписана формула, яка дає можливість формувати ціни на газ для України на ринкових засадах без будь-якого додаткового обговорення. Люди навіть не відчували весь рік, що кожен квартал мінялась ціна на газ. Так само з 1 січня ніхто не відчує як вона змінилась", - розповіла глава уряду.

Зараз ви читаєте новину «Газ може подорожчати наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути