




Два дні на Коломийщині (Івано-Франківська область) проходив перший Всеукраїнський фестиваль автентичної гуцульської кухні "Смачний Спас".
Його організатори -асоціація "Чиста флора",федерація органічного руху України, Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) за підтримки Швейцарської конфедерації.
"Смачний спас" створений задля розвитку і збереження кулінарної спадщини України, зокрема, культури автентичних продуктів харчування Карпатського регіону, як складової пропагування та сприяння розвитку сільського туризму, органічного землеробства та природних основ харчування, ефективного використання природно-рекреаційного потенціалу етнічних традицій та ремесел.
Гостей щедро пригощали гуцульською замащінкою. Карпатською стравою презентували Фестиваль автентичної карпатської кухні у однойменному селі Спас. Шматки м"яса, дрібно порізана цибулина та часник, залиті обсмаженим у смальці борошном - ось і всі інгредієнти страви. Проте приготувати її непросто - потрібен ще казан та шматок в"язкого тіста.
Продовжилося свято конкурсом на найкращу старовинну карпатську страву. Перемогти у ньому не так вже й легко, адже історія автентичного наїдку повинна складати не менше 50 років, він має готуватися з місцевих інгредієнтів та бути не схожим на жодну іншу страву фестивалю.
"Надзвичайно цікаво буде туристам, адже вони побачили найбільший казан, який є в Україні. А ще на будь –який смак - дитячі майданчики, етноігри, забави, конкурси, брички, грибні екскурсії, купання в річці все те, що вони захочуть, зможуть в комплексі загальному побачити", - каже організатор фестивалю Михайло Стовпюк.
Найцікавіші рецепти фестивалю будуть записані у книгу автентичних гуцульських страв, яка поновлюватиметься щороку.
Фото: Олександра Лісконог/Gazeta.ua
Коментарі