понеділок, 14 квітня 2008 18:02

Прем"єр-міністр Ізраїлю відмовився від зустрічі з екс-президентом США

Ізраїльські спецслужби відмовилися сприяти своїм американським колегам, що охороняють екс-президента США Джимі Картера в ході його візиту на Близький Схід. Про це в понеділок повідомляє Reuters з посиланням на неназвані джерела.

Невдоволення ізраїльської влади, як відзначає агентство, викликав намір Картера зустрітися в Сирії з головою політбюро руху ХАМАС Халедом Машалем. Крім того, в книзі, що вийшла в 2006 році, екс-президент назвав політику Ізраїлю на окупованих палестинських територіях "системою апартеїду".

В неділю Картер зустрівся з президентом Ізраїлю Шимоном Пересом, посада якого має на увазі в основному виконання представницьких функцій. Керівництво країни, включаючи прем"єр-міністра Ехуда Ольмерта, від зустрічі з Картером відхилилося.

Ізраїль також відмовив екс-президентові в зустрічі з одним з лідерів палестинців Марваном Баргуті, який відбуває декілька довічних термінів в ізраїльській в"язниці за вбивства ізраїльських військовослужбовців і мирних громадян.

10 квітня Держдепартамент США порадив Картеру відмовитися ві зустрічі з лідером ХАМАС. Як підкреслив прес-секретар американського зовнішньополітичного відомства Шон Маккормак, США вважають ХАМАС терористичною організацією. Разом з тим, на думку Картера, мир в регіоні може бути встановлений тільки за участю ХАМАСу.

Найбільш помітним досягненням Картера в близькосхідній політиці в роки його президентства (1977-1981) стало підписання мирного договору між Ізраїлем і Єгиптом в 1979 році. У 2002 році Картеру була вручена Нобелівська премія миру, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр-міністр Ізраїлю відмовився від зустрічі з екс-президентом США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути