пʼятниця, 23 травня 2008 15:53

Правозахисники просять нового президента РФ звільнити Ходорковського

Російські правозахисники закликали нового президента Росії Дмитра Медведєва помилувати 15 громадян, що є, на їх думку, політв"язнями.

Серед цих осіб є фігуранти "справи ЮКОСа" Михайло Ходорковський, Платон Лебедєв, Олексій Пічугин і Світлана Бахміна, визнані винними в розголошуванні держтаємниці вчені Валентин Данілов, Ігор Сутягин і Ігор Решетін, і троє молодих уродженців Чечні і Татарстану, засуджені за екстремістську діяльність.

У зверненні йдеться, що "політично мотивовані кримінальні переслідування і політично мотивовані вироки судів знаходяться у волаючій суперечності з принципом верховенства права".

У зв"язку з цим правозахисники закликали Медведєва "помилувати людей, які стали, на нашу думку, жертвами політично мотивованих переслідувань, зробити все від Вас залежне, щоб вони вийшли на свободу".

Нагадаємо, що ще під час передвиборної кампанії Медведєв неодноразово казав, що одним з його головних пріоритетів стане зміцнення незалежності судової системи, а 20 травня створив для цього спеціальну робочу групу.

Повідомляється, що документ підписали представники Московської групи Гельсінкі, комітету "Цивільне сприяння", фонду імені Андрія Сахарова, руху "За права людини", Фонду захисту гласності, Суспільного комітету захисту вчених і Громадського комітету захисту свободи совісті.

Також стало відомо, що про свою підтримку заявили колишній президент Чехії Вацлав Гавел, лідер СПС Микита Білих і лорд Френк Джадд.

За словами виконавчого директора руху "За права людини" Лева Пономарева, "політичних ув"язнених в Росії близько ста осіб".

Тим часом, сам Ходорковський не дуже сподівається на швидке звільнення. Про це свідчать його вислови, опубліковані 19 травня в лондонській газеті Sunday Times.

Він заявив, що "результат моєї справи залежить від того, наскільки швидко почнеться реформа судової системи, яку Медведев, за його словами, хоче провести".

"У незалежному суді тільки повний ідіот міг би задовольнити такий позов, який був поданий проти мене, - зазначив він. - На жаль, реформи не проводяться за один день, хоча деякі кроки команди Медведєва дають привід для обережного оптимізму".

На думку опального бізнесмена, "впродовж якогось часу Медведєва стримуватимуть його особисті зобов"язання перед Путіним".

Як стверджує Ходорковський, "мені постійно нагадують, що я сидітиму у в"язниці до особливого розпорядження, і про умовно-дострокове звільнення я можу забути".

Слід зазначити, що восьмилітній термін, до якого екс-голова "ЮКОСа" був засуджений за звинуваченням в ухиленні від податків, закінчується влітку 2011 року.

А в січні цього року повідомлялося, що адвокат екс-голови ЮКОСа Михайла Ходорковського Юрій Шмідт заявив, що його підзахисний і глава МФО МЕНАТЕП Платон Лебедєв можуть отримати ще по 22,5 роки колонії у другій кримінальній справі, порушеній відносно них. Генпрокуратура РФ звинувачує Ходорковського і Лебедєва у легалізації 450 млрд руб і 7,5 млрд доларів в період з 1998 по 2004 рік.

Нагадаємо, що Михайло Ходорковський і його партнер по бізнесу Платон Лебедєв були арештовані в 2003 році і засуджені на вісім років в"язниці за шахрайство та відмивання грошей. Самі засуджені наполягають на тому, що вирок був політично мотивований.

Наразі Ходорковський знаходиться в Читинському СІЗО, куди його перевели з колонії для ознайомлення з матеріалами нової справи, порушеної проти нього генпрокуратурою в грудні 2004 року.

Басманний суд Москви і Московський міський суд раніше погодилися з доводами захисту, що указували, що слідчі дії повинні проводитися за місцем проживання підозрюваного, або за місцем здійснення осудних йому діянь, тобто в Москві.

Проте в грудні минулого року Верховний суд РФ за скаргою генпрокуратури визнав законним проведення слідства в Читі.

Як зазначається в коментарі Sunday Times, "багато хто вважає справу Ходорковського символом вибірковості російської Феміди і сумнівності судової системи, що існує в цій країні: навіть деякі недруги Ходорковського визнають, що процес у його справі був справжнім фарсом".

Як правило, умовою як для дострокового звільнення за рішенням суду, так і для президентського помилування вважається "розкаяння засудженого і визнання ним своєї провини". Ходорковський вважає свою справу сфабрикованою, і каятися не має наміру.

За даними опитування, проведеного в квітні Аналітичним центром Юрія Левади, частка росіян, співчуваючих Ходорковському, зросла до 21% в порівнянні з 14% у вересні минулого року, а кількість його супротивників знизилася за цей же час з 63 до 52 відсотків.

Серед забезпечених росіян кількість співчуваючих складає 28%, серед освічених - 31%, москвичів - 57%.

35% респондентів висловили упевненість, що в Росії "будь-який бізнесмен за бажанням уряду може бути позбавлений свого бізнесу і власності і засуджений до позбавлення волі", повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники просять нового президента РФ звільнити Ходорковського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути