четвер, 09 січня 2014 12:34

Правозахисник радить створювати альтернативу міліції

Правозахисник радить створювати альтернативу міліції
Фото: ogo.ua

Учасникам регіональних "євромайданів" слід самоорганізовуватися в загони самооборони і самим затримувати правопорушників. Про це заявив правозахисник, експерт Всеукраїнської ініціативи "За мирний протест!" Михайло Лебедь.

Напередодні він взяв участь в акції "Захистимо себе самі" біля Рівненської міськради на знак солідарності з побитим в центрі Рівного активістом місцевого Євромайдану.

Віталія Примака 5 січня вночі побили двоє невідомих. Зараз він перебуває у нейрохірургічному відділенні міської третьої поліклініки.

"Він був на нічній варті на рівненському Майдані, коли до нього підійшли двоє здорованів, які косили під п'яних і хотіли поговорити про сенс протесту, - написав Лебедь на своїй сторінці у мережі Facebook. - Є підозра, що один з них - співробітник СБУ або МВС. Місто маленьке, обличчя вже "прімєлькалось" на інших акціях. В якийсь момент Віталік зателефонував в "102", що здорованів не злякало: "Та дзвони кому хочеш". Міліції не було 15-20 хвилин. Здоровані відійшли порадитись, а потім знову підійшли, і зі словами "це тобі за Європу" двічі вдарили Віталія в голову. Потім повільно пішли. Віталій повторно зателефонував у "102". Місто, між іншим, мале - до найближчого відділку міліції максимум 5 хвилин."

Міліція не реагувала на дзвінки Віталія Примака близько 20 хвилин - доти, доки Віталія не побили нападники, каже правозахисник.

"Це далеко не перший в Україні випадок побиття та каліцтва активістів Євромайданів невідомими зловмисниками за останні півтора місяці. Міліція багато разів запевняла, що вона з народом, а тим часом активістам Євромайдану погрожують люди у формі."

Михайло Лебедь підкреслив, що ст.207 Кримінально-процесуального кодексу дозволяє людям самим без участі міліції затримувати правопорушників при вчиненні, спробі або після вчинення кримінальних злочинів. Правозахисник згадав, що міський голова Рівного Володимир Хомко пообіцяв охороняти та забезпечувати порядок на місцевому Майдані.

"Проте мер не лише не дотримується слова, але й ініціює неправосудні судові заборони мирних зібрань в місті. Cуд не має права забороняти мирно збиратися будь-кому - це суперечить чинному законодавству України. Ігноруйте такі рішення як злочинні," - радить Михайло Лебедь.

 

Зараз ви читаєте новину «Правозахисник радить створювати альтернативу міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути