субота, 28 грудня 2013 12:00

Суд визнав законним збір спецслужбами США даних про телефонні дзвінки

Суд визнав законним збір спецслужбами США даних про телефонні дзвінки
Фото: dt.ua

Здійснюваний спецслужбами США збір даних про телефонні дзвінки мільйонів людей є законним і не суперечить Конституції США. Таке рішення виніс суддя в Нью-Йорку Вільям Полі, відхиливши позов Американського союзу захисту громадянських свобод.

За словами Полі, програма Агентства національної безпеки (АНБ) по збору інформації про телефонні дзвінки є "ударом у відповідь уряду", спрямованим на знищення терористичної мережі "Аль-Каїда". Суддя зазначив, що влада США могли б запобігти терактам 11 вересня 2001 року, якби в той час займалися спецслужби відстеженням телефонних дзвінків.

Полі підкреслив, що американський уряд виніс урок з того, що сталося, і "вжив заходів для боротьби з ворогом - терористичною мережею, здатної організувати нападу по всьому світу". За словами судді, частиною цих заходів як раз і стала програма АНБ.

У червні правозахисники подали позов до адміністрації президента США Барака Обами, вимагаючи визнати практику збору даних про телефонні дзвінки суперечить Конституції США, зупинити її і знищити всю отриману інформацію.

Як стверджувалося в позові, уряд "збирає дані про кожному телефонному дзвінку як всередині держави, так і між США та іншими країнами", що порушує першу поправку до Конституції, що гарантує свободу слова, а також четверту, забезпечує право на недоторканність приватного життя.

В якості відповідачів у позові були названі директор національної розвідки США Джеймс Клеппер, а також керівники АНБ, міністерства оборони, міністерства юстиції та ФБР.

Скандал навколо АНБ вибухнув після викриттів колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена. У червні цього року Едвард Сноуден передав газетам Washington Post і The Guardian ряд секретних матеріалів про програми стеження спецслужб США.

Зараз ви читаєте новину «Суд визнав законним збір спецслужбами США даних про телефонні дзвінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути