неділя, 03 червня 2012 11:59

Православні християни святкують Трійцю

Автор: джерело: pravoslavie.ru
  Ікона "П'ятидесятниця"
Ікона "П'ятидесятниця"

Сьогодні православні християни святкують Трійцю - одне з найбільших християнських свят, яке відзначається на 50-й день від Великодня в пам'ять зішестя Святого Духа на апостолів і присвячене прославлянню Святої Трійці.

За переказами, після вознесіння Ісуса Христа настав десятий день: це був п'ятидесятий день після Воскресіння Христова. У євреїв було велике свято П'ятидесятниці в пам'ять Синайського законодавства. Всі апостоли разом з Божою Матір'ю та з іншими учнями Христовими та іншими віруючими перебували в одній світлиці в Єрусалимі.

"Була третя година дня, за єврейським часом, тобто, по-нашому - дев'ята година ранку. Раптом зчинився шум з неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила весь той дім, де перебували учні Христові. І з'явилися вогненні язики і почили (зупинилися) по одному на кожному з них. Всі сповнилися Духа Святого і стали славити Бога різними мовами, яких раніше не знали".

Так Дух Святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків, на знак того, що Він дав апостолам здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам; зійшов же у вигляді вогню в знак того, що має силу обпалювати гріхи й очищати, освячувати і зігрівати душі.

В Єрусалимі в цей час було багато євреїв, які прийшли з різних країн на свято. Апостоли вийшли до них і стали проповідувати на їх рідних мовах воскреслого Христа. Проповідь так подіяла на слухачів, що багато хто увірував і стали запитувати: "Що ж нам робити?". Петро відповів їм: "Покайтеся і хрестіться в ім'я Ісуса Христа для прощення гріхів, тоді і ви отримаєте дар Святого Духа".

Ті, хто увірували в Христа, охоче прийняли хрещення, таких виявилось у цей день близько трьох тисяч чоловік. Таким чином почало влаштовуватися на землі Царство Боже, тобто Церква Христова.

Відразу після Божественної літургії в цей день у Церкві служиться вечірня в спогад зішестя на святих апостолів Духа Утішителя. Під час цього богослужіння читаються уклінні молитви, про дарування й нам Духа Святого, Духа премудрості, Духа розуму й страху Божого.

Православні християни в цей день прикрашають будинки і храми зеленими гілочками, квітами.

З прийняттям християнства Трійцею почали називатися Зелені свята. Але протягом багатьох століть традиційно залишалася давня народна ритуально-обрядова складова Зелених свят. Напередодні Зеленого неділі, у суботу, що називалася клечана, будинок, двір і господарські будівлі прикрашали клечанням - зеленими гілками дерев. Гілки встромляли в стріху, на воротах, біля вікон, за ікони. Підлога в хаті встеляли запашними травами: осокою, любистком, м'ятою, квітами, аіром.

На думку наших пращурів, в деревах оселялися душі рідних - померлих дідів-прадідів. Дід-Ладо - добрий дух предків - опікунів роду - разом з гілками-клечання приходив в будинок. На Зелені свята, як і після Великодня, провідували померлих родичів, обсипаючи їх могили зеленню. На кладовищі влаштовували панахиди та спільні поминальні трапези. Ця традиція подекуди збереглася до наших днів.

Зараз ви читаєте новину «Православні християни святкують Трійцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути