пʼятниця, 13 травня 2016 14:41

Працевлаштувати іноземця коштуватиме роботодавцю майже 6 тисяч гривень

Працевлаштувати іноземця коштуватиме роботодавцю майже 6 тисяч гривень
ckp.in.ua

Щороку роботодавці оформлюють від шести до семи тисяч дозволів на працевлаштування іноземців. За кожен такий дозвіл сплачують у Фонд соцстрахування на випадок безробіття чотири мінімальні заробітні плати - майже шість тисяч гривень.

Оформити такий дозвіл не складно. Процедура займає менше місяця.

"У центрі зайнятості за 15 днів до подачі всіх документів роботодавець повинен розмістити вакансію. Здебільшого, така вакансія пишеться "під іноземця". Потім роботодавець подає власні документи: заява, статут підприємства, довідка про те, що посада, на яку претендує іноземець, не має доступу до державної таємниці. Додаються документи іноземця: диплом, довідка про несудимість, медична довідка, фотокартки. Якщо ніхто з українців на посаду не претендує, то регіональний центр зайнятості надає дозвіл на працевлаштування іноземцю", - розповів Ілля Довженко, заступник директора Київського обласного центру зайнятості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Більшість студентів-іноземців обирають медичну та економічну освіту" - експерт

Якщо іноземець має диплом університету, що входить до рейтингу сотні кращих ВНЗ світу, він автоматично отримує дозвіл без урахування ситуації на ринку праці. Роботодавцю в такому випадку не потрібно доводити доцільність прийому на роботу такого працівника.

"Органи Державної служби зайнятості протягом 7 днів після подачі документів приймають рішення про видачу дозволу. Після отримання дозволу роботодавець протягом 10 робочих днів має сплатити передбачені законом страхові внески. Коли такі сплачені, дозвіл видається впродовж 3 днів", - додала Ярослава Загоруйко, юрист компанії "Василь Кісіль і Партнери".

"В Україні іноземці не можуть призначатися на посади державних службовців, працювати в органах безпеки, бути нотаріусами, адвокатами та суддями", - наголосила юристка.

Дозвіл на роботу видається до року. Щоб його продовжити, за 20 календарних днів до закінчення терміну роботодавець має знову подати документи. Це - заява від підприємця, фотокартки іноземця та довідка про те, що людина не перебуває в розшуку. Повторно оплачувати дозвіл не потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли вперше побачив сніг, хотів стрибати і звертати гори - студент-іноземець про життя в Україні

Відмовити в дозволі можуть, якщо роботодавець не подав договір або контракт з іноземцем, подав недостовірні дані, якщо іноземця засудили за скоєння злочину або прийняли рішення видворити з країни.

"Роботодавець не повинен оформлювати довідку на працевлаштування іноземця, якщо той має посвідку на постійне проживання в Україні, - каже Ілля Сергійович. - Також, якщо людина отримала статус біженця або має тимчасовий захист. Не потребують дозволу журналісти закордонних ЗМІ, професійні спортсмени, артисти, працівники аварійно-рятувальної служби, священики.

"За незаконне влаштування іноземців з роботодавця стягується 20 мінімальних заробітних плат. Це - 29 тисяч гривень", - відзначила Ярослава Загоруйко.

Зараз ви читаєте новину «Працевлаштувати іноземця коштуватиме роботодавцю майже 6 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути