четвер, 28 квітня 2016 12:15

"Більшість студентів-іноземців обирають медичну та економічну освіту" - експерт

"Більшість студентів-іноземців обирають медичну та економічну освіту" - експерт
vidomosti-ua.com

Торік вперше кількість українських студентів у закордонних навчальних закладах була більшою, ніж кількість студентів-іноземців в Україні. Такі дані оприлюднили експерти аналітичного центру CEDOS у збірнику "Освіта-2015".

"Війна на території України є лише однією з причин цієї зміни. Темпи зростання кількості українців у закордонних ВНЗ були вищими, ніж зростання кількості студентів-іноземців в Україні, задовго до початку військових дій на Донбасі", - розповіли аналітики.

Більшість студентів, які приїжджають в Україну на навчання, обирають медичну та економічну освіту. Іноземців з пострадянського простору більше цікавлять економічні програми, натомість вихідців з Азії та Африки — медицина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб отримати дозвіл на проживання, треба пройти сім кіл бюрократичного пекла - експерт

Країнами-донорами іноземних студентів є Туркменістан, Азербайджан та Грузія. Торік з цих країн був найбільший приріст студентів - 28%.

"Утім, через війну в Україні популярність вітчизняної вищої освіти серед іноземців буде скорочуватись", - додали експерти.

Така тенденція - не нова для України. За останні 9 років вітчизняні ВНЗ втрачали одні ринки міжнародної освіти та замість них знаходили нові.

"Наприклад, частка студентів з Малайзії та Ірану суттєво зменшилась, оскільки малайзійський уряд припинив визнавати дипломи українських медичних ВНЗ. Аналогічна ситуація і з туніськими студентами. Для них більш привабливими стали румунські університети, які почали відкривати франкомовні програми. Також зменшилась кількість росіян та молдован. Останні остаточно переорієнтувались на румунські ВНЗ, після вступу Румунії до ЄС. Водночас збільшилась частка студентів з Туркменістану та Азербайджану", - продовжили аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Іноземні топ-менеджери не допоможуть Україні" - Скоцик

"Більшість іноземних студентів навчається в Україні російською мовою, яка все ще поширена у найбільших країнах-донорах. Англомовні програми вимагають більше кадрових та матеріально-технічних ресурсів. Тому в умовах фінансової кризи, українські університети не ризикують збільшувати свою присутність на ринку міжнародної освіти в сегменті англомовних програм", - наголосили в аналітичному центрі.

Майже 70% іноземних студентів приймають харківські, київські та одеські університети З 6 тис. студентів-іноземців, які переводились з окупованих територій, найбільше потрапило до одеських університетів. Ресурси харківських та київських ВНЗ виявивились більш обмеженими.

Зараз ви читаєте новину «"Більшість студентів-іноземців обирають медичну та економічну освіту" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути