середа, 27 січня 2021 12:05

Позиція держави не може базуватися на критерії "дешевий газ" – Михайло Гончар

Позиція держави не може базуватися на критерії "дешевий газ" – Михайло Гончар
Михайло Гончар: Держава не може і не має права абстрагуватися від російської агресії проти України, яка триває. Фото: Reuters

Україна може ставити питання про імпорт і транзит газу з країн Центральної Азії, передусім, Туркменістану, та від незалежних російських видобувачів.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав експерт з енергетичної безпеки Михайло Гончар.

"Це те, що могло би працювати на завантаження газотранспортної системи й отримання додаткових доходів. Однак тут не працюють тільки економічні категорії. Держава не може і не має права абстрагуватися від російської агресії проти України, яка триває. На Кримському півострові, чорноморському шельфі та на Донбасі Росія відчужила видобувні та газотранспортні активи Нафтогазу. Тому позиція України має бути чітка: жодного імпорту енергоресурсів з РФ до повернення окупованих територій і майна", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна гіпотетично може купувати газ у незалежних російських компаній - Гончар

Коли виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко говорив про купівлю газу в незалежних російських компаній, озвучив лише ринковий підхід, каже Михайло Гончар.

"Позиція держави не може базуватися на критерії "дешевий газ". Вона має бути комплексна. Щодо газу Центральної Азії та не газпромівських видобувачів варто було б співпрацювати з Єврокомісією для формування солідарної позиції України та ЄС. Європа теж зацікавлена в появі нових постачальників на ринку, бо це збільшує конкуренцію", - додає експерт.

Повне інтерв'ю читайте в журналі "Країна" від 28 січня.

Виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко пропонує розблокувати закупівлі газу безпосередньо з Росії. Мовляв, можна купувати паливо в незалежних компаній.

Зараз ви читаєте новину «Позиція держави не може базуватися на критерії "дешевий газ" – Михайло Гончар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути