вівторок, 27 грудня 2022 14:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Пояснили, за якої умови зниклого безвісти військового можуть визнати померлим

Пояснили, за якої умови зниклого безвісти військового можуть визнати померлим
Якщо захисник зник безвісти у зв'язку з воєнними діями на строк більше ніж 2 роки (або мінімум 6 місяців за окремих умов), родина може звернутися до суду з заявою про визнання його померлим. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Якщо український військовий зник безвісти у зв'язку з воєнними діями на строк понад два роки, або щонайменше на шість місяців за окремих умов, його родина може звернутися до суду із заявою про визнання його померлим та в подальшому звернутися за отриманням відповідних виплат.

Про те, як діяти рідним військовослужбовця, який понад шість місяців перебуває у статусі "зниклий безвісти за особливих обставин", повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"Суд може через два роки оголосити особу померлою, якщо вона зникла безвісти у зв'язку з воєнними діями. Водночас, коли відомі обставини зникнення (людина брала участь у бойовій задачі і не повернулася), тоді її можуть оголосити померлою не раніше спливу шести місяців", – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Набув чинності закон про відпустки військовим під час війни

У заяві необхідно надати відповідно до ст. 318 Цивільно процесуального кодексу:

– причини неможливості одержання та відновлення документів, що посвідчують факт смерті, або докази, які його підтверджують;

– докази, що підтверджують викладені заявником обставини (свідчення очевидців, медичні документи про смерть);

– довідку про неможливість відновлення втрачених документів (письмова відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану).

Омбудсмен зазначив, що рішення суду про визнання особи померлою є підставою для одержання свідоцтва про смерть у органах РАЦС.

14 грудня Верховна Рада ухвалила скандальний законопроєкт, що посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва.

Судам заборонять пом'якшувати покарання чи давати умовні строки для військових, засуджених за непокору, невиконання наказу, погрози чи насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини, дезертирство, самовільне залишення поля бою.

Також збільшуються терміни покарання за військові злочини і адміністративні правопорушення, як-от вживання алкогольних напоїв.

Швидке прийняття закону викликало значний резонанс серед воїнів ЗСУ. Петиція до президента про ветування закону про посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців за добу набрала необхідні 25 тис. голосів.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, за якої умови зниклого безвісти військового можуть визнати померлим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути