пʼятниця, 23 грудня 2022 12:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Набув чинності закон про відпустки військовим під час війни

Набув чинності закон про відпустки військовим під час війни
Згідно з текстом документа, в особливий період під час дії воєнного стану військовим можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами. Фото: Нацполіція

В Україні набув чинності закон про надання військовим відпусток під час воєнного стану.

Законодавчий акт щодо надання військовослужбовцям Збройних сил України відпусток під час дії воєнного стану напередодні опублікували в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України".

"В особливий період під час дії воєнного стану військовим можуть надавати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення", – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Закликаю поставити крапку у цій дискусії" – Залужний записав звернення

Кожна із зазначених відпусток може тривати не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки й назад, але не більш ніж дві доби в один кінець.

Водночас частину щорічної основної відпустки можуть надати один раз упродовж календарного року за умови одночасної відсутності не більш як 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

14 грудня Верховна Рада ухвалила скандальний законопроєкт, що посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва.

Судам заборонять пом'якшувати покарання чи давати умовні строки для військових, засуджених за непокору, невиконання наказу, погрози чи насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини, дезертирство, самовільне залишення поля бою.

Також збільшуються терміни покарання за військові злочини і адміністративні правопорушення, як-от вживання алкогольних напоїв.

Швидке прийняття закону викликало значний резонанс серед воїнів ЗСУ. Петиція до президента про ветування закону про посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців за добу набрала необхідних 25 тис. голосів.

Зараз ви читаєте новину «Набув чинності закон про відпустки військовим під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути