вівторок, 12 лютого 2008 16:34

Потепління перетворює комах на загрозу для людини

Американські учені з Пенсільванського університету прийшли до висновку, що глобальне потеплення клімату зробить травоїдних комах більш ненажерливими. На думку учених, виявлене ними явище може з часом істотно вплинути на всю екосистему. Головну загрозу вони бачать в тому, що ненажерливі комахи загрожують позбавити життя інших тварин і навіть людину.

Свої прогнози учені засновують на вивченні рослин, що окам"яніли, віком 55,8 мільйона років, що відносяться до того періоду історії Землі, коли спостерігалося максимальне потепління клімату.

Тоді в атмосфері помітно збільшилася кількість вуглеводню, що, на думку учених, має багато загального з наслідками людської діяльності сьогодні. Вивчивши близько п"яти тисяч скам"янілостей, дослідники констатували збільшення числа погризенних комахами рослин у момент піку кліматичного потеплення.

Висновок про те, що рівень температури на планеті впливає на ненажерливість комах знаходить підтвердження і в сьогоднішній дійсності. Рослини в тропічних лісах, нагадують учені, більшою мірою пошкоджені комахами, ніж в північних широтах.

Фахівці знаходять пояснення цьому явищу в хімічних процесах. При збільшенні вуглекислого газу в атмосфері процес фотосинтезу у рослин відбувається швидше і більш інтенсивно. В результаті вони виробляють менше протеїнів, які служать їжею комахам, таким чином представники тваринного світу повинні з"їсти більше рослин, щоб насититися, повідомляє Newsru.

Зараз ви читаєте новину «Потепління перетворює комах на загрозу для людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути