субота, 19 листопада 2022 04:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Пошук дітей, лікування, вивчення мови: які сервіси допомагають українцям під час війни
5

Повномасштабна війна, яку розв'язала Росія, змусила багатьох українців стати біженцями – за межами країни або в інших областях України
Фото: slovoidilo.ua
"Діти війни" – це платформа, яка надає актуальну та зведену інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни Російської Федерації проти України
Українці часто не мають доступу до медзакладів через бомбардування та руйнування інфраструктури
За кордоном українці також можуть зіткнутися із незнайомою і складною банківською системою. Деякі країни та їх фінустанови намагаються спростити цей аспект для біженців
"Дія.Бізнес" допомагає громадянам України в Польщі, Великій Британії

Повномасштабна війна, яку розв'язала Росія, змусила багатьох українців стати біженцями – за межами країни або в інших областях України. У нових місяцях людям доводиться шукати нове житло, лікуватися, вчитися. Це значно ускладнює життя. Однак за останні місяці з'явилося багато корисних безкоштовних сервісів, які допомагають адаптуватися. А частина платних ресурсів дає знижки для українців, які тікають від війни.

Gazeta.ua зібрала інформацію про застосунки і портали, які можуть допомогти українським біженцям.

Сервіс пошуку зниклих дітей

"Діти війни" – це платформа, яка надає актуальну та зведену інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни Російської Федерації проти України, та про тих з них, кого вдалося розшукати і врятувати.

Автор: Скріншот
  "Діти війни" – це платформа, яка надає актуальну та зведену інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни Російської Федерації проти України
"Діти війни" – це платформа, яка надає актуальну та зведену інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни Російської Федерації проти України

Координаторка порталу – Дарія Герасимчук, радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації.

"Діти війни" – це універсальний канал звʼязку з правоохоронними органами: Національною поліцією, Офісом генпрокурора, Національним інформаційним бюро.

Ви можете повідомити: про дитину, яка загубилася, про злочин, скоєний проти дитини, якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих

Тут ви можете повідомити: про дитину, яка загубилася, про злочин, скоєний проти дитини, якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих. Якщо вам відомо про факт депортації, про примусову зміну громадянства та документів дитини, про інші порушення прав дитини під час війни.

Вивчення мови

Багато українців були змушені поїхати за кордон, щоб врятуватися від війни. Рішення про перетин межі приймали за кілька днів чи навіть годин, і тому українці часто опинялися у невідому середовищі. Зокрема, через незнання місцевої мови. Багато сервісів надали доступ до вивчення мов та курсів, щоб допомогти біженцям адаптуватися.

Busuu. Сервіс дарує 90 днів преміум-доступу для вивчення однієї з іноземних мов (загалом їх є 12).

Drops безкоштовно дарує річну преміум підписку для українців. Після реєстрації протягом 48 год надходить спеціальний промокод. Якщо цього не сталося, необхідно звернутися до підтримки сервісу.

Багато сервісів надали доступ до вивчення мов та мовних курсів, щоб допомогти біженцям адаптуватися

LingQ відкриває преміум-акаунт для українців (доступні 24 мови). Для активації необхідно написати на підтримку.

Preply запустив програму підтримки українців у вивченні іноземних мов та прибрав комісії з учнів та репетиторів з України.

uTalk. Сервіс із вивчення мов uTalk відкрив для України безкоштовний доступ. Посилання, щоб скористатися.

Ling App – зробили програму безкоштовною для українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генератори, пальники й повербанки: як пережити відключення світла у квартирі й будинку

Babbel дарує 3 місяці безкоштовного доступу для вивчення однієї з 24 мов.

Mondly. Одна з провідних платформ вивчення мов Mondly вирішила допомогти українським біженцям подолати мовний бар'єр і відкрила безкоштовний доступ для користувачів, які оберуть у додатку рідною мовою українську.

FEDELE. Асоціація об'єднаних шкіл із вивчення іспанської мови пропонує безкоштовну допомогу у її освоєнні для українських біженців.

Інститут Гете в Україні надає знижку від 50% до 96% на вивчення німецької мови.

Здоров'я

Одним із важливих компонентів нормального життя, яке обмежило повномасштабне російське вторгнення, є догляд за здоров'ям. Українці часто не мають доступу до медзакладів через бомбардування та руйнування інфраструктури. Або ж перебувають за кордоном і не завжди можуть потрапити до лікаря. Ось декілька сайтів та застосунків, які можуть допомогти:

Ізраїльська компанія безкоштовно надає відео-консультації з лікарями та навіть оплачує виписані ліки

Air Doctor – ізраїльська компанія безкоштовно надає відео-консультації з лікарями та навіть оплачує виписані ліки. Зв'язок через WhatsApp, Telegram або Viber за телефоном +972541465157. У повідомленні потрібно вказати своє ім'я, причину звернення до лікаря, контактні дані та мову спілкування.

Автор: FRANCISZEK MAZUR
  Українці часто не мають доступу до медзакладів через бомбардування та руйнування інфраструктури
Українці часто не мають доступу до медзакладів через бомбардування та руйнування інфраструктури

HaloDoctor.pl – онлайн-платформа медичної допомоги польською та англійською мовами.

Doctor Online – безкоштовні онлайн консультації для пацієнтів з України.

likar.support – платформа, де лікарі-волонтери консультують українців, які не можуть потрапити на прийом.

Helsi – медична інформаційна система України також додала можливість консультуватись із лікарями онлайн.

teplo.app – онлайн консультації з психологом безкоштовні для українців.

Банки

Інша системна частина життя – фінанси. За кордоном українці також можуть зіткнутися із незнайомою і складною банківською системою. Деякі країни та їх фінустанови намагаються спростити цей аспект для біженців.

Автор: migrant.biz.ua
  За кордоном українці також можуть зіткнутися із незнайомою і складною банківською системою. Деякі країни та їх фінустанови намагаються спростити цей аспект для біженців
За кордоном українці також можуть зіткнутися із незнайомою і складною банківською системою. Деякі країни та їх фінустанови намагаються спростити цей аспект для біженців

Платіжні системи Wise, Western Union, Ria Money Transfer, TransferGo, Moneygram, Skrill, INTELEXPRESS скасували комісію за перекази в Україну.

PayPal, яка зайшла на ринок України, також не бере комісії за послуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зима буде складною" – до чого готуватися українцям та як зекономити на опаленні

Revolut — відомий необанк за спрощеною процедурою відкриває картки для українців, які перебралися за кордон, та за необхідності безкоштовно доставляє пластикову картку.

Польські банки Alior Bank, Bank Pocztowy, BNP Paribas, Credit Agricole, Getin Bank, MBank, Millenium Bank, Pekao SA, PKO Bank Polski, Santander Bank підготували спеціальні умови для українців: просте відкриття картки, відсутність комісій.

Польські страхові компанії безкоштовно на місяць страхують авто українців, які приїхали до країни без "Зеленої картки"

Польські страхові компанії Allianz, PZU, Ergo Hestia та Warta безкоштовно на місяць страхують авто українців, які приїхали до країни без "Зеленої картки" (міжнародний договір страхування автоцивільної відповідальності).

ČSOB – чеський банк, який виділяє українцям 2500 крон допомоги під час відкриття рахунку.

Іспанські банки Santander, Openbank, BBVA відкривають рахунки українцям без комісій за відкриття, обслуговування та закриття рахунку.

Житло

Питання пошуку житла стоїть як перед тими, хто поїхав за кордон, так і перед тими, хто вимушено переїхав до іншої області нашої країни. Далі перелік сервісів, що можуть допомогти знайти житло.

Airbnb – сервіс бронювання організував платформу з пошуку житла для українських біженців у Польщі, Молдові, Румунії, Угорщині та Словаччині. Він також скасував комісії за послуги в Україні.

Сервіси, які допомагають знайти один одного людям, які потребують житла, та тим, хто може його надати:

https://www.shelter4ua.com

https://icanhelp.host/

https://prykhystok.in.ua/

https://www.host4ukraine.com

https://help380.org/

https://shelter.dopomagai.org/

https://mapahelp.me/

https://www.ukrainetakeshelter.com/

https://www.homesforukraine.org.uk/uk/

Доставка посилок та логістика

"Новою поштою" можна безкоштовно відправити/отримати допомогу військовим або постраждалим під час війни.

Укрпошта доставляє "посилку з дому" (це назва сервісу) з 70% знижкою в країни, які приймають найбільшу кількість українців. У списку - Польща, Румунія, Молдова, Угорщина та Словаччина.

Outdooractive – безкоштовний доступ до планувальника маршрутів для активного відпочинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пережити зиму під час війни: як зробити запаси

CouchSurfing – скасував комісії та зняв обмеження на кількість повідомлень для українців. Програма дозволяє знайти в іншій країні людей, готових надати притулок туристам.

Мережа зарядних станцій AutoEnterprise скасувала мінімальний депозит у 200 гривень, що має бути на рахунку для початку зарядки автомобіля

Безкоштовне заряджання для електромобілів від українських компаній Yasno, Тока, ЕкоФактор, а також польського оператора GreenWay. Найбільша українська мережа зарядних станцій AutoEnterprise скасувала мінімальний депозит у 200 гривень, що має бути на рахунку для початку зарядки автомобіля.

Що нового у Дії

Сайт "єДопомога" – містить структуровану інформацію та інструкції, як знайти чи надати допомогу онлайн чи офлайн. Наразі має два основні розділи: грошова допомога від держави та надання або отримання волонтерської допомоги.

Волонтери-фахівці з комунікацій оперативно створили платформу для швидкого та легкого пошуку інформації під час війни

На період агресії РФ проти України платформа е-демократії "ВзаємоДія" тимчасово змінила свій функціонал – волонтери-фахівці з комунікацій оперативно створили платформу для швидкого та легкого пошуку інформації під час війни (доступ через vzaemo.diia.gov.ua або viyna.net), а саме:

– чим ви можете допомогти як волонтер, як долучитися до інформаційної та кіберпідтримки України;

– як евакуюватися зі свого міста й де шукати підтримки за кордоном;

– де знайти притулок, медикаменти, продукти та підтримку волонтерів;

– як діяти в небезпечних ситуаціях під час війни;

– де знайти безплатну психологічну допомогу;

– де стежити за новинами, як перевіряти фейки та які є корисні чат-боти.

Автор: armyinform.com.ua
  "Дія.Бізнес" допомагає громадянам України в Польщі, Великій Британії
"Дія.Бізнес" допомагає громадянам України в Польщі, Великій Британії

"Дія.Бізнес" допомагає громадянам України в Польщі, Великій Британії. Зокрема, щоб підтримати співвітчизників у сусідній Польщі, команда проєкту з розвитку підприємництва запустила нову тематичну сторінку на порталі "Дія.Бізнес" – "Допомога громадянам України в Польщі". Там розміщено інформацію про:

– працевлаштування та вакансії;

– гарячу лінію інформаційної допомоги;

– корисні покликання;

– поради з відкриття бізнесу в Польщі, навіть якщо немає польського громадянства;

– відповіді на поширені запитання: від документів, які підтверджують законність перебування, до термінів дії дозволів на проживання.

Платформа цифрової взаємодії для допомоги з релокації бізнесу. Українські підприємства, розміщені в зоні активних бойових дій, можуть отримати допомогу в переведенні своїх потужностей до Заходу України. Для цього запущено програму з релокації українських виробництв, що передбачає безоплатну державну підтримку в переміщенні підприємств із зони бойових дій. Компаніям-учасникам дають раду з логістикою, пошуком нових виробничих приміщень і розселенням працівників.

Заявки на компенсацію за пошкоджене і знищене майно можна подати через "Дію"

Заявки на компенсацію за пошкоджене і знищене майно можна подати через "Дію". З 5 квітня з'явилась можливість подавати заявки на відшкодування знищеного майна офлайн – через місцеві ЦНАПи, за наявності паспорта та РНОКПП. Подати інформаційне повідомлення можна незалежно від місця життя або перебування особи.

Допомога українській армії через додаток "Дія". Переказати гроші для Збройних сил України з 25 лютого можна в додатку "Дія". Усі пожертви йдуть у фонд допомоги армії "Повернись живим".

Зараз ви читаєте новину «Пошук дітей, лікування, вивчення мови: які сервіси допомагають українцям під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути