Ексклюзиви
субота, 03 вересня 2022 21:40

Спецтема: Війна Росії проти України

"Зима буде складною" – до чого готуватися українцям та як зекономити на опаленні

Кабінет міністрів виділяє 1,4 млрд грн на закупівлю стратегічного запасу матеріальних резервів, який дозволить оперативно реагувати на виклики та проблеми тепло- і водопостачання. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що цей опалювальний сезон без перебільшення стане найскладнішим в історії незалежної України. Головний ризик – це терористичні акти Росії проти критичної інфраструктури. Інша проблема, яка також цікавить українців, що буде з платіжками та як економити на опаленні.

Gazeta.ua розбиралася, які є способи економії та до чого готуватися цієї зими.

Які тарифи будуть цього року?

В опалювальному сезоні 2021/2022 тарифи на тепло для населення залишаться на рівні минулого року. Мораторій діятиме протягом усієї війни та ще пів року після її закінчення. Він передбачає заборону на підвищення цін для всіх категорій населення на послуги з розподілу природного газу; теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання); послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Автор: dom.ria.com
  Існує кілька способів, як українцям можна зменшити платіжки за тепло взимку. Але готуватися до правильного утеплення варто почати вже зараз.
Існує кілька способів, як українцям можна зменшити платіжки за тепло взимку. Але готуватися до правильного утеплення варто почати вже зараз.

З 1 серпня до 31 березня 2023 року ціни за 1000 кубометрів газу наступні:

- 7420 грн (без урахування вартості транспортування) – для виробників теплової енергії та постачальників гарячої води та опалення населенню;

- 16 390 грн – для бюджетних установ;

- 38 325,5 грн з урахуванням ПДВ для інших потреб.

Українці, які втратили роботу, матимуть можливість отримати субсидію за комунальні послуги

Українці, які втратили роботу, матимуть можливість отримати субсидію за комунальні послуги. Для цього розробили спеціальну програму. Як розповів заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко, допомога нараховуватиметься, виходячи з розміру допомоги з безробіття. Раніше подібна програма вже працювала під час карантину через Covid-19. Громадяни, які втратили роботу, мають право звернутися до центру зайнятості і стати на облік. Тоді можна претендувати на субсидію на оплату послуг ЖКГ. Однак звернутися за допомогою рекомендують ще до початку опалювального сезону.

Як зекономити на опаленні?

Вікна, двері, стіни, підлога, стеля і навіть система вентиляції – все це вороги грамотної та ефективної системи опалення. За статистикою, тепло і вдома найчастіше витікає через вентиляцію, вікна та стіни. У цифрах тепловтрати мають такий вигляд: 30–40% – вентиляція, 20–30% – стіни, 15–25% – вікна, 10–25% – дах, 3–6% – підвал. Існує кілька способів, як українцям можна зменшити платіжки за тепло взимку. Але готуватися до правильного утеплення варто почати вже зараз.

Автор: altep.ua
  Вікна, двері, стіни, підлога, стеля і навіть система вентиляції – все це вороги грамотної та ефективної системи опалення. За статистикою, тепло і вдома найчастіше витікає через вентиляцію, вікна та стіни
Вікна, двері, стіни, підлога, стеля і навіть система вентиляції – все це вороги грамотної та ефективної системи опалення. За статистикою, тепло і вдома найчастіше витікає через вентиляцію, вікна та стіни

Утеплення помешкання

Найвигідніше подбати про енергоефективність свого помешкання. Тому що тепло втікає через неутеплені стіни, погані вікна та дах. Для найкращого збереження тепла вікна варто змінити на пластикові хоча б з потрійним склопакетами. Вибираючи пластикові вікна, особливу увагу слід звернути на профіль. Він може бути 3- або 5-камерним. Що більше камер має профіль, то він тепліший. Ціна на такі сягає від 4 тис. грн до 10. Така сама порада існує щодо дверей – якщо вони якісні, то через шпарини не "гулятиме" вітер. Ціни на хороші двері можуть сягати до 20 тис. грн.

Також можна подбати про утеплення фасаду квартири, чи будинку. Це задоволення не з дешевих, але воно окупиться вже за кілька опалювальних сезонів. У разі хорошої термоізоляції економія на опаленні може сягати 50%. Розцінки на утеплення фасаду мінватою (тільки роботи) у середньому по ринку – 300 грн за "квадрат". Повна вартість утеплення стін, включаючи ціну всіх матеріалів, монтажу та оздоблення – 600–960 грн за кв. м. Всі ці речі мають бути системними.

Зекономити на опаленні до 20% допоможуть ще й програмовані терморегулятори

Терморегулятори

Зекономити на опаленні до 20% допоможуть ще й програмовані терморегулятори. Вони будуть вмикати нагрівання до вставленої комфортної температури, а потім самостійно відмикати його. Найдешевші терморегулятори можуть обійтися у 300–400 грн. Трохи дорожчі і з більшою кількістю функцій – у пару тисяч.

Якщо у помешканні нікого немає вдень, то на цей період можна вимкнути опалення або звести його до мінімальної комфортної температури.

Лічильник на тепло

Посилити заощадження на опалені допоможе індивідуальний лічильник на тепло. У старих багатоквартирних будинках його досить складно встановити. Якщо тепло до помешкання подається по стояку і відсутнє закільцьоване постачання лише для квартири, то такий варіант неможливий. Утім, вирішити цю проблему можна більш глобально – встановити у будинку індивідуальний тепловий пункт – це великий лічильник з електронними датчиками. Мешканці будинку самі зможуть запрограмувати температуру, яка буде в їхніх оселях.

Звісно, встановлення такого приладу також обійдеться у копієчку, але допоможе до 70% менше платити за опалення. В середньому сам лічильник обійдеться у 4–5 тис. грн.

Оптимальний котел для опалення

Власникам індивідуального опалення для кращого заощадження варто подумати про встановлення оптимального котла. Через тарифи газовий котел вже не вважається економними, як це було раніше. Тож експерти радять замінити його на конденсаційні або встановити паралельно з котлом тепловий насос. Електричний котел буде вигідний, тільки якщо використовувати пільгові тарифи та багатофазні лічильники. Він коштуватиме від 30 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо в туалет сходив, то майже під себе. Починаєш кашляти гноєм, бо там аміак від сечі" – полонений капелан Василь Вирозуб

Власники приватного будинку мають ще на вибір твердопаливний котел, який допоможе зекономити. Він трохи дешевше – на ринку пропонують такі від 20 тис. Але такий прилад вимагає регулярного обслуговування.

Експерти радять у приміщенні не встановлювати температуру вище 20 градусів

Також експерти радять у приміщенні не встановлювати температуру вище 20 градусів. Це допоможе не лише заощадити кошти, а й підтримати здоров'я.

Те, що можна зробити без великих витрат

Для економії рекомендують щільно закривати вночі штори та жалюзі. Адже це знижує швидкість втрати тепла та захищає від холоду.

Температура повітря не повинна бути однакова в усіх кімнатах. Рекомендовані температури: +20…22°С у вітальні та робочому кабінеті, +18°С на кухні та в спальні й +15°С у коридорі.

Встановіть екран між стіною і радіатором. Спеціальний теплозахисний екран із алюмінієвим покриттям дозволяє зберегти тепло. Фольга буде віддзеркалювати тепло від радіатора і направлятиме його всередину приміщення, а не у стіну. Найпростіший екран можна зробити і самостійно – просто наклейте фольгу на звичайний лист ДСП.

Обирайте широкі підвіконня. Що ширші підвіконня встановлені у вашій оселі, то менша кількість тепла покине будинок через вікна.

Довгі цупкі штори, які закривають радіатори, позбавляють вас 20% теплової енергії

Не використовуйте довгі штори на вікнах. Довгі цупкі штори, які закривають радіатори, позбавляють вас 20% теплової енергії, оскільки нагрівається не кімната, а площина вікна. Взимку штори повинні закривати вікна, але не сягати радіаторів.

Приберіть декоративні решітки. Цей елемент екранує приблизно 20% тепла від радіатора. Це тепло могло б використовуватися для обігріву приміщення.

Батареї темного кольору ефективніші. Темний колір батарей дозволить випромінювати на 8% більше тепла, ніж світлий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Курять не там, де треба": хто із зрадників України вже поплатився за колаборацію

Правильно провітрюйте приміщення. Якщо восени і взимку ваші вікна постійно відкриті на провітрювання, ви втрачаєте дороге тепло і сприяєте охолодженню стін і стелі. Краще відкривати вікна на провітрювання частіше, але ненадовго. Це набагато економніше і ефективніше, ніж жити із постійно відкритим вікном.

"Реалістичний сценарій на цю зиму – це обмеження температурного режиму"

Сергій Корольчук, експерт з енергетики:

"Тарифи уряд не підвищив. Навіть ціна на газ залишилася такою самою. Тому що люди би просто не оплачували платіжки в такому випадку. Реалістичний сценарій на цю зиму – це обмеження температурного режиму. Це єдине, що можна зробити в опалювальному сезоні 2022–2023. Кожен українець має економити й ощадливо ставитися до наших ресурсів.

Купити більше газу не можемо – бо в Європі його не вистачить на продаж

По запасах газу – у нас скоротилося споживання газу, електроенергії – на 30–40 відсотків. Значна частина промисловості зупинилася. Багато людей поїхали за кордон, але хтось просто переїхав в інші області України. І вони будуть споживачами газу. У нас є власний видобуток блакитного палива. Є запаси у підземних сховищах. Але проблема у транзиті російського газу. Якщо він зупиниться, тоді виникне питання, що ми завжди беремо газ із труби, а потім піднімаємо із підземних сховищ і компенсуємо транзит у Європу. Тут так не вийде. Доведеться, грубо кажучи, розвертати трубу. Купити більше газу не можемо – бо в Європі його не вистачить на продаж. Тому можемо побачити ситуацію, коли буде економія і тиск газу падатиме. Може бути зниження температури до 16 градусів. Але для того, що була економія майже 20 відсотків, знизити споживання газу мають абсолютно всі. Що нереалістично. Це якщо відкинути військові питання – що можуть влучати ракети.

Масово купляти дрова і ставити буржуйки – не врятує ситуацію

Якщо називати невідомість – складною зимою, то українцям варто до цього готуватися. Але масово купляти дрова і ставити буржуйки – не врятує ситуацію. Для приватних будинків це може бути тимчасовим виходом. Але на дрова зараз зросла ціна. А в самому будинку має бути димохід. А ставити ці буржуйки у багатоквартирних будинках – це взагалі безглуздо. Їх можна розглядати як тимчасове вирішення проблеми. Коли ДСНС ставить їх у наметах і зігріває людей. Сто, можливо тисячу. Але на десять тисяч. До такої ситуації треба було готуватися років 10 назад – побудувати систему резервних джерел газу та палива, робити запаси. Це були б затрати у рахунок майбутнього, але це мільярди доларів, яких не було, і ніхто цього не робив".

Зараз ви читаєте новину «"Зима буде складною" – до чого готуватися українцям та як зекономити на опаленні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути