вівторок, 23 листопада 2021 12:03

Помер колишній в'язень фашистських концтаборів Ігор Маліцький

Помер колишній в'язень фашистських концтаборів Ігор Маліцький
Попри поважний вік Маліцький підтримував українських захисників на Донбасі. Фото: facebook/Леонід Логвіненко

23 листопада у Харкові на 97-му році життя помер професор української інженерно-педагогічної академії, антифашист, колишній в'язень чотирьох нацистських концтаборів Ігор Маліцький.

Про це сьогодні повідомив Олександр Тодорчук у Facebook.

"Під час Другої світової Маліцький пройшов страшні концтабори Аушвіц, Терезін та Маутгаузен. Над ним ставив досліди нацистський "ангел смерті" Йозеф Менгеле, але Маліцький вистояв. Називав цирки – концтабором для тварин і згадував, як у Аушвіці наглядачі теж змушувати виконувати "трюки" заради розваги. Написав лист президенту із закликом заборонити знущання на манежі. У кожному його слові відчувалась сила, у кожній думці - ясність. Тепер я спокійний за небеса, бо з Маліцьким їм точно не впасти", - написав він.

Попри поважний вік Маліцький підтримував українських захисників та регулярно відвідував позиції ЗСУ на Донбасі.

За вагомий внесок у розвиток ветеранського руху, військово-патріотичного виховання молоді, відданість справі та активну життєву позицію Маліцького нагородили орденом "За заслуги" II ступеня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили виставку про українців у нацистських концтаборах

Маліцький народився 12 лютого 1925 року у Харкові, є почесним громадянином міста. Його батька репресували 1938 року, мати померла після війни. Під час окупації 1943 року німецькі загарбники відправили Малицького в Німеччину, де протягом трьох воєнних років він був в'язнем чотирьох концентраційних таборів.

Коли радянська армія увійшла у Польщу, Маліцького разом з іншими в'язнями з Освенцима евакуювали до Австрії, де знаходилася інша нацистська фабрика смерті – концтабір Маутгаузен і його філія Лінц-3. У ніч проти 3 лютого 1945 року в бараку № 20 Маутгаузена, який називали "бараком смерті", повстали близько 560 в'язнів. Із них вирвались 419 осіб.

Після звільнення з концтабору був мобілізований до лав Червоної армії, служив у артилерії з травня 1945 по червень 1950 років. Закінчив службу старшим сержантом, а з отриманням наукового ступеню став офіцером. У запасі дослужився до звання майор.

Зараз ви читаєте новину «Помер колишній в'язень фашистських концтаборів Ігор Маліцький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути