субота, 02 червня 2007 18:39

Польських військових примусять відповісти за комуністичне минуле

Польська влада має намір примусити всіх високопоставлених офіцерів озброєних сил країни починаючи з рангу полковника повідомляти, чи співробітничали вони яким-небудь чином з таємною поліцією комуністичної Польщі, проце заявив в інтерв"ю польській газеті Dziennik глава парламентського комітету Міхал Ях, що займається розробкою відповідного законопроекту. Передбачається, що офіцерам, пов"язаним з таємною поліцією, буде заборонено продовжувати службу в армії.

Нагадаємо, що в липні 2006 року в Польщі був прийнятий закон про люстрацію, що зобов"язав повідомляти про співпрацю з таємною поліцією в 1945-1989 роках журналістів, нотаріусів, викладачі вузів, директорів шкіл, дипломатів і ряд представників інших професій. Всього під дію цього закону потрапили близько 700 тисяч жителів країни. До ухвалення цього закону звітувати про своє минуле повинні були лише депутати, члени кабінету міністрів і судді - всього біля 30 тисяч чоловік.

Не дивлячись на те, що ряд положень закону про люстрацію кілька тижнів тому були визнані Конституційним судом Польщі такими, що грубо порушують основний закон країни, президент Лех Качиньський та прем"єр-міністр Ярослав Качиньський мають намір продовжувати кампанію по усуненню колишніх інформаторів таємної поліції від будь-яких значущих постів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Польських військових примусять відповісти за комуністичне минуле». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути