четвер, 13 жовтня 2022 11:27

Покрова Пресвятої Богородиці: що важливо зробити на свято

Покрова Пресвятої Богородиці: що важливо зробити на свято
Свято Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найулюбленіших свят українців. Воно має усталені традиції, звичаї і заборони. Фото: facebook.com/Orthodox.in.Ukraine

Щороку в Україні 14 жовтня відзначають Покрову Пресвятої Богородиці – велике православне й народне свято, коли осінь вперше зустрічається із зимою.

З ним пов'язано чимало традицій, як давніх, так і започаткованих у наш час, передає Gazeta.ua.

Похід до храму

Головною традицією для вірян на Покрову є відвідування церковної служби й молитва іконі Покрови Божої Матері. Вважається, що всі прохання до Богородиці цього дня почують.

Церковна служба починається напередодні ввечері 13 жовтня, а вранці служать Божественну літургію.

Християни в храмі читають молитви й ставлять свічки Пресвятій Богородиці. Посту цього дня немає. Якщо раптом випадає, то можна зробити послаблення – скуштувати риби й випити вина.

Раніше з Покрови починалися весілля. А щоб сімейне життя було вдалим, молодята йшли до церкви й ставили свічку біля ікони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли відзначають Покрову – свято християнське й народне

14 жовтня дівчина, яка бажає вийти заміж, може прийти в церкву саме до початку святкового богослужіння. Поставити свічку біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці і попросити її про заміжжя та щасливе сімейне життя.

Сімейні пари можуть прийти у свято в храм, щоб також попросити милості й заступництва Матері Божої.

Що зазвичай заведено робити на свято Покрови Пресвятої Богородиці

Удень на Покрову печуть млинці й обносять ними кути житла. Вважається, що так можна задобрити домовика. Вечорами влаштовують гучні застілля. Водночас напиватися – гріх.

Цього дня потрібно робити дари бідним і сиротам, а також обкурювати будинок димком від підпалених гілочок яблуні або вишні. За повір'ям, це принесе добробут та удачу в оселю.

На Покрову потрібно вибачати всі образи. Лаятися цього дня також заборонено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покрова Пресвятої Богородиці: історія важливого свята в християнській традиції

Що раніше зазвичай робили на Покрову

1. Входили до нової оселі – справляли новосілля. Також відвідували ярмарки.

2. На свято годилося завести жінці нову хустку. Подарувати її міг і чоловік, а могла й придбати сама жінка. Хустка була оберегом. Особливо цінувалася із шовку й вовни.

3. Великою хусткою покривали молодих: "Я ж тебе, сестронько (братику) покриваю, щастям-здоров'ям наділяю". Покривати голову молодій серпанком називалося "завивати в серпанок".

4. Свято Покрови для українців знаменувало завершення хлібогосподарських робіт і початок зими. Колись на Покрову селяни починали готуватися до морозів: уперше після літа протоплювали піч, утеплювали будинок, закінчували випас худоби.

Обряди-обереги на свято Покрови

На свято наші предки спалювалися старі солом'яні матраци, а дітей обливали водою через решето, щоб не хворіли. 14 жовтня кидали у вогонь також старий одяг, взуття. Такий обряд мав прискорити "ходу через зиму".

Щоб усі члени сім'ї були здоровими, на Покрову старша жінка в родині брала вишитого рушника, що був над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима.

Молодь на вечорниці збиралася по хатах. Тоді починали засилати старостів і дівчата просили в Богородиці гарного чоловіка.

Торік на День захисників і захисниць України й Покрову Пресвятої Богородиці 14 жовтня був вихідний. Цього року через воєнний стан додаткові вихідні скасували, починаючи від свята 8 березня.

15 серпня Верховна Рада підтримала продовження воєнного стану на 90 діб до 21 листопада 2022 року, тож поки що додаткових днів для відпочинку в нашому календарі не буде.

Зараз ви читаєте новину «Покрова Пресвятої Богородиці: що важливо зробити на свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути