вівторок, 04 грудня 2018 21:05

Показали проект статуту для автокефальної церкви в Україні

  Показали проект статуту для автокефальної православної церкви в Україні. Фото: Daily
Показали проект статуту для автокефальної православної церкви в Україні. Фото: Daily

Стали відомі деякі положення проекту статуту для автокефальної православної церкви в Україні.

Відповідний документ з власних джерел в церковних колах отримав "Апостроф".

Так в проекті сказано, що вищим титулом в автокефальній церкві буде митрополит Київський.

"Митрополит Київський несе канонічну відповідальність за окормлення народу Божого в своїй архієрейській області та є Головою Архієрейського собору, Священного Синоду та Предстоятелем автокефальної Православної церкви в Україні", – йдеться в документі.

Як зазначається, таким чином вводиться грецька практика управління церквою, на чолі якої стоїть Митрополит Київський, а не патріарх, також замість Священного Синоду вводиться Річний Синод із 12 митрополитів, які змінюються щороку. А система виборів архієреїв, здійснення судочинства і так далі викладається за зразком статуту грецьких церков.

Водночас неформальним главою Православної церкви в Україні буде Константинопольський патріарх. За наявними даними, він стане останньою інстанцією з усіх найважливіших питань. Це означає, що при виникненні нездоланних проблем під час заміщення вакантної кафедри Київської Митрополії потрібно буде повідомляти Вселенського Патріарха, який вирішить ситуацію.

"Щодо церковних питань величезної важливості, що потребують роздумів і сприяння... Архієрейський собор в Україні зв'язується зі Вселенським патріархом", – сказано в проекті статуту.

У документі також йдеться про право апеляції до Константинопольського патріарха, який буде вирішувати конфліктні ситуації.

"Архієрей, якому призначено покарання, пов'язане з позбавленням архієрейського сану, або зі скиненням із кафедри, або із забороною на здійснення богослужінь, що тягне скинення, може скористатися правом апеляції до Вселенського патріарха", – уточнюється в документі.

Також зазначається, що українська православна діаспора в церковному відношенні підкорятиметься Константинополю, та українські парафії за кордоном управлятимуться з Фанара, а не з Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко розповів подробиці створення помісної церкви

"У православній діаспорі православні християни-українці окормляються єпархіальними архієреями Вселенського Патріархату. Православна церква в Україні... є членом Єдиної, Святої, Соборної й Апостольської церкви і нерозривно з'єднаної з Константинопольською матір'ю-церквою, а через неї з усякою іншою автокефальною Православною церквою", - наголошується в матеріалі.

До повноважень автокефальних церков також входитиме процедура канонізації святих. Таким чином, архієрейський собор "піклується про отримання святого мира від Матері-Константинопольської церкви, ... готує пропозицію щодо внесення в святці нових святих і подає його в Священний синод Вселенського патріархату", який і здійснює акт канонізації.

 
 
 

Об'єднавчий собор українських православних церков скличуть 15 грудня 2018 року. На соборі планують затвердити статут єдиної помісної церкви в Україні та обрати предстоятеля новоствореної церкви.

Зараз ви читаєте новину «Показали проект статуту для автокефальної церкви в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути