Ексклюзиви
понеділок, 24 вересня 2007 10:55

Подорожчають російські книги, що ввозяться до України

Російські книги, що легально ввозяться до України, до кінця року можуть подорожчати на 15%. Це спровоковано ускладненням митного оформлення книг і збільшенням відпускних цін російськими видавництвами, пише газета "Экономические известия". Півтора місяці тому українська митна служба посилила вимоги до імпортерів книжкової продукції. Згідно міжурядовій угоді про вільну торгівлю, книги з Росії в Україні митом не оподатковуються, а ввозяться за сертифікатом СТ1, виданим російською торгово-промисловою палатою.

Тепер до сертифікату українські митники вимагають надати завірений додаток із описом кожної книги (назва/автор), що робить неможливим для постачальників оформлення партії книг навіть у двотижневий термін. У цій ситуації імпортери змушені платити мито у розмірі 3-10% вартості товару.

За словами директора мережі Книжковий супермаркет Костянтина Клімашенка, асортимент книг, що ввозяться його компанією до України перевищує 5 тис. найменувань, тому оформлення необхідного додатку до сертифікату – розлогого переліку на 70-80 сторінках – займе масу часу. Це змусить підприємців піти швидшим, але дорожчим шляхом митного очищення – заплатити мито.

Другий чинник, що впливає на подорожчання, – підвищення видавництвами відпускних цін. За словами заступника глави правління ЗАТ СКС Буква Артема Лобанова, протягом цього року російські видавництва підвищували ціни кожні два місяці в середньому на 3%. У результаті від початку року російська книга подорожчала на 15%. "Це подорожчання не має жодних підстав", вважає Лобанов.

Згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного журналом Профіль, понад 40% жителів України взагалі не купує книг.

За матеріалами "Экономические известия".

 

Зараз ви читаєте новину «Подорожчають російські книги, що ввозяться до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути