четвер, 30 липня 2009 14:18

Почалися роботи зі зміцнення схилу Андріївської церкви

Почалися роботи зі зміцнення схилу Андріївської церкви

У Києві почалися роботи зі зміцнення схилу Андріївської церкви.

Як повідомив заступник директора заповідника Софія Київська, до складу якого входить Андріївська церква, Вадим Кириленко, необхідність капітального ремонту назріла ще в 2000 році, але коштів на реконструкцію не було.

"Ми змушені були звернутися з проханням до прем"єр-міністра, бо МНС визнало стан церкви аварійним. Необхідність провести капітальну реконструкцію виникла ще в 2000 році, вже й проект підготували, але коштів не було. Завдяки тому, що з резервного фонду Кабміну було виділено 10 мільйонів гривень (живих коштів є поки що лише 5 мільйонів), з"явилася можливість розпочати термінові реставраційні роботи", - розповів Кириленко.

Як розповів провідний інженер відділу реставрації і реабілітації Софії Київської Олександр Перегон, реконструкція проводитиметься у два етапи. Перший - укріплення схилу, другий - реставрація самої церкви. За словами Перегона, гроші є лише на першочергові роботи по схилу.

Планується, що роботи зі зміцнення схилу Андріївської церкви проводитимуться наступним чином: близько 100 палей діаметром 1,02 м встановлять біля підніжжя пагорба на відстані 1,6 м, ще 270, але трохи менші, на 30 см, будуть під папертю. Глибина - 15-17 м, тобто вони повинні досягти щільних шарів ґрунту.

На даний момент робочі УФСП Основа-Солсіф підготовлюють паперть, що огороджує церкву.

"Один ряд палей перебуватиме навколо стіни церкви, другий - поруч із парканом по всьому периметру. Зараз знімаємо плитку, якою викладено паперть, і будемо прибирати верхній шар ґрунту. І тільки тоді забивати палі. А потім піднімемо паперть на колишню висоту", - пояснює начальник ділянки Сергій Стадний.

Роботи вестимуться на ділянці, які ніхто не чіпав із часів будівництва церкви. За словами будівельників, їх попередили: якщо знайдуть що-небудь, що має відношення до археології, - негайно зупиняти роботи.

Паркан вже знято, прокладено бетонні плити, як підпірки, щоб у випадку дощу ґрунт не з"їхав вниз. Палі будуть використовуватися тільки буронабивні: коли в землі буром просвердлюють отвір, туди вставляється каркас з арматури, що заливається бетоном. Ця технологія дорога, але безпечна для церкви і гарантовано служить десятки років. Цю ж технологію використовували під час зміцнення Дніпровського спуску.

"П"ять палей вже встановлено, усі роботи розраховано на чотири місяці, приблизно по палю в день. Але зараз люди працюють у дві-три зміни. Якщо буде все нормально з фінансуванням, перший етап реконструкції можна буде закінчити через 2,5 місяці", - сказав Олександр Перегон.

Планується також змінити зовнішній вигляд схилу, повернувши йому історичний пейзаж. Дерева, що виросли на ньому, а це в основному самосів, вирубати, усе засіють травою, відкривши Андріївську церкву для кращого огляду і надавши їй такий вигляд, як на старих фотографіях і гравюрах.

Як повідомлялося раніше, в квітні цього року Кабінет міністрів виділив із резервного фонду державного бюджету 10 мільйонів гривень на проведення аварійно-ремонтних робіт Андріївської церкви в Києві.

Як стало відомо пізніше, виділених Кабінетом міністрів десяти мільйонів гривень із резервного фонду державного бюджету на проведення аварійно-ремонтних робіт Андріївської церкви в Києві вистачить лише на першочергові заходи із зміцнення схилу і фундаменту церкви.

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Почалися роботи зі зміцнення схилу Андріївської церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути