пʼятниця, 15 червня 2012 21:53

"Після ремонту Андріївський покращав, але туалетів так і немає" - продавець
5

Фото: Фото: Ростислав МИСЮКЕВИЧ

"Бачите, які щілини між плитками! Сьогодні ремонтники насипали якусь суміш - пісок з цементом - люди ногами її позатирали. Ніби задєлалі, а слідующий дощ уже змиє", - 30-річна Марічка показує на тротуар Андріївського узвозу. Між плитками - щілини близько сантиметра завтовщки.

Марічка продає магніти на холодильник, обереги, іншу сувенірну продукцію під будівлею напроти Андріївської церкви.

"Після ремонту Андріївський змінився на краще, але туалетів так і немає, - продовжує Марічка. - Для зливних труб не продумали желобки, щоб воду відвести на дорогу. Як злива - воно все тече по асфальту. Взимку по всьому узвозу сплошна гололєдіца буде".

"Почем?, - зупиняється біля точки хлопець років 20-ти в червоній футболці "Ліверпуль". Показує на магнітики з київськими пейзажами.

"10 гривень!", - відповідає йому жінка.

Хлопець вибирає два магніти і йде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андріївський узвіз відкрили після восьмимісячної реконструкції

"Тут реальний заробіток - тисяча-півтори гривень, - розповідає Марічка. - Ще свої вироби здаю по магазинах - інакше не виживеш. Зараз тих, хто під фасадами стоїть, виганяють на інший бік дороги. А там сонце світить цілий день - що ж з тими сувенірами і вишиванками буде? Просимо, щоб хтось подвинувся. Але з тих, хто тут біля дороги стоїть - ніхто не хоче. Поставили нас у такі умови, що в нас уже війни між собою. Мусимо гризтися, щоб залишилося місце роботи".

Сідає на стілець біля своєї "точки", починає розфасовувати магнітики з репродукціями картин української художниці Євгенії Гапчинської.

"Ми раніше до адміністрації Подільського району відносилися - тепер боїмося, щоб нас до якогось посередника не передали, - говорить. - Бо зараз скаже одну ціну за місце - через рік вже іншу. І як будемо тут владі "неугодні", то скажуть нам по тисячі в місяць платити. І всі тихенько звідси підуть. Бо ніхто заплатить це не може - інколи по кілька днів нічого не продаєш, а зима - це взагалі: тільки в суботу-неділю виходим".

"Держкомісія Андріївський не прийняла - це офіційно говорили. Але повісили ліхтарі, квіточки - це по-європейськи, - говорить 61-річна Марія Сергіївна, що продає сувенірні кухлі. Показує на ліхтарі, стилізовані під старовину та прикрашені вазонами з квітами - вони встановлені вздовж дороги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андріївський узвіз заборонили вводити в експлуатацію

"Увечері тепер красиво. І схил облагородили, - киває на Андріївську гору. На пагорбах лежить свіжоскошена трава. - За Черновецького тут суцільна ритвина була: дерева вирубали, то ковдобини, як після бомбардування залишилися. Тепер дерева викорчували, травою засадили. Добре, що рух на в'їзді перекрили - там патруль чергує, пропускає тільки жителів або швидкі. І урядові машини - тут же МЗС поруч. Погано, що складів немає - з місцевими домовляємося, щоб товар на ніч занести".

"Згідно з розпорядженням Олександра Попова, повноваження на проведення виставки-ярмарки на Андріївському передані Органу самоорганізації населення "Андріївський узвіз", - говорить Олександр Мацкевич, заступник голови громадської організації "Київські митці". - Зараз ОСН ставить питання про виділення майданчиків під склади на Андріївському, та про встановлення стаціонарних туалетів. На перехідний період планують встановити біотуалети - десь у дворику. Урни для сміття нарешті поставили - два жовті ящики. Після реставрації вулиця виглядає трохи пустинною і необжитою, але майстри і художники ще тільки повертаються. Дух вулиці скоро відродиться".

Зараз ви читаєте новину «"Після ремонту Андріївський покращав, але туалетів так і немає" - продавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути