Ексклюзиви
четвер, 13 липня 2006 12:53

Підірвати Басаєва допомогли спецслужби США

 

Для підриву Шаміля Басаєва в один з шматків вибухівки під час формування партії зброї була введена крихітна антенна-"маячок", пишуть "Известия". Вантаж формувався в Іраку, потім караван пройшов до Інгушетії через Туреччину і Грузію. Всю операцію, за версією видання, провели за безпосередньої допомоги США.

Нагадаємо, Басаєв загинув під Назранью в ніч на 10 липня внаслідок вибуху начиненого тротилом "КамАЗа". Того ж дня глава ФСБ Микола Патрушев доповів президентові Росії Володимиру Путіну про те, що знищення терориста це результат ретельно спланованої операції російських контррозвідників, проведеної в співпраці із спецслужбами інших країн.

Через недомовки виникло безліч версій. Наприклад, на інтернет-сайті сепаратистів з"явилася інформація про те, що Басаєв загинув внаслідок "нещасного випадку": здетонувала вибухівка. Були й інші версії. Наприклад, говорили про агента, який прикріпив вибуховий пристрій до днища "КамАЗа", а потім натиснув на кнопку. Деякі експерти проводили аналогію із знищенням Джохара Дудаєва, якого накрили ракетним залпом, запеленгувавши під час розмови по супутниковому телефону.

Газета "Известия", відтворивши картину за розкадрованим відеосюжетом , на якому видно залишки машин, разом з експертами з числа ветеранів російських спецслужб висунула єдину версію спецоперації.

Партія зброї була сформована в Іраку за допомогою Сполучених Штатів. Чеченські бойовики постійно заявляють, що зброю вони купують у російських військових. Поза сумнівом, такі випадки бувають, проте, як правило, розмови виникають через те, що радянське за маркуванням озброєння потрапляє до рук терористів з країн, куди Росія, а раніше Радянський Союз його поставляли.

З урахуванням цього та інших наведених вище чинників експерти "Известий" основною вважають версію про те, що партія зброї, швидше за все, формувалася в Іраку. Саме там зараз, як при перебуванні Дудаєва, в умовах розрухи колишні військовослужбовці продають цілі арсенали.

Ірак - це безумовна "зона відповідальності" Сполучених Штатів. Можливо, про факт отримання замовлення стало відомо від якихось надійних інформаторів. Тому такого роду вантаж потрібно не тільки "оснастити" детонатором, але і відстежити його проходження по всьому маршруту. Тобто через кого він йде, хто ще залучений і т.д. А це привело до висновку, що надати таку допомогу Росії могла тільки Америка.

Як довести вантаж до Інгушетії, виникло дві версії. Варіант Іран-Вірменія-Азербайджан відпадає. По-перше, Іран - недружня зона для терористів, там здійснюється жорстокий контроль за всіма вантажами. По-друге, через постійних конфліктів між Вірменією і Азербайджаном кожен вантаж вірмени трясуть і продивляються. А по-третє, є шлях і коротший, і менш проблемний - через Туреччину і Грузію.

Вплив США на Туреччину дуже великий. Якщо вірний перший висновок про те, що російським спецслужбам допомагають американці, то логічно припустити: вони і тут допомогли домовитися.

Але далі - Грузія. Про непрості відносини з президентом цієї країни Михайлом Саакашвілі відомо. Не менш широко відомо і про те, наскільки сильний вплив на нього роблять США. "Известия", проаналізувавши думку своїх експертів і відкриті джерела, пишуть, що вантаж формувався в Іраку, там же в нього був закладений детонатор з радіомаячком, караван пройшов до Інгушетії через Туреччину і Грузію.

Виходячи з отриманих автомобілями після вибуху пошкоджень, опитані специалісти-вибухотехніки зробили висновок, що в "КамАЗі" вибухнуло не меншого 150 кг пластиду. Його пакують як звичайні шматки господарського мила: бруски 200-грамів і півкілограма обгортають папером. Ясно, що колупати кожен брикет не буде ні хто. Для того, щоб такий вантаж вибухнув, досить спрацювати детонатору - пристрою з дитячий мізинець. А він спрацьовує навіть від невеликої іскри від батареї з нігтик, як в годиннику. Ще потрібна маленька приймальна антена, щоб уловити сигнал на вибух. І крихітна антенна-"маячок", щоб підірвати терориста в потрібному місці і в потрібний час. Її також заховали усередині вантажу. Весь цей пристрій розміром з маркер вводиться в одну з кількох сотень шматків пластиду і завертається в папір.

Інформацію про пересування терористів передавав безпілотний літак-розвідник "Бджола". Він забезпечений відеокамерою з високою чуттєвістю. Розмах крил у нього не більше 3 метрів, висота польоту - 1 км. З цієї відстані "Бджола" ( має вигляд радіокерованого літака), залишаючись непоміченою (нагадаємо, все відбувалося вночі), стежить за об"єктом, якщо потрібно - то й із застосуванням приладів нічного бачення. Інформація передається операторові, який за технічними умовами може знаходитися за 60-100 км від літака.

За екраном, як під час закритого перегляду, напевно спостерігало кілька чоловік. І коли вони переконалися, що час "Ч" прийшов, старший за званням дав сигнал. У таких випадках командою служить слово "Пуск!".

Через супутник (щоб не залежати від гірського рельєфу) сигнал привів в дію захований детонатор, і на ранок навіть сепаратисти були упевнені, що вибух стався внаслідок необережного поводження з вибухівкою. Отже ніякі агенти в оточенні Басаєва і не потрібні для успіху операції. Чужих до нього б не підпустили, а свої замазані кров"ю до такого ступеня, що ніяка здача Басаєва не врятувала б їх від покарання.

Той, хто вбив Басаєва, знаходився від нього в кількох десятках кілометрів. Він навіть не чув звуку потужного вибуху, що розкидав залишки терориста, піше NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Підірвати Басаєва допомогли спецслужби США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути