Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2007 15:47

Перший підводний човен XIX століття знайшли в Чилі

Чилійські військові та вчені оголосили, що вони, можливо, виявили перший в історії Латинської Америки підводний човен, який затонув більше 140 років тому, повідомляє інтернет-видання Stuff.co.nz. Пошуки цієї субмарини велися з грудня минулого року.

Перший на латиноамериканському континенті підводний човен побудував німецький інженер Карл Флах (Karl Flach) за замовленням чилійського уряду в 1866 році. У той час країна вела визвольну війну проти іспанських завойовників, і президент Чилі Хосе Хоакин Перес зажадав винайти ефективний засіб для боротьби з військовим флотом Іспанії.

Субмарину зробили зі сталі, її довжина складала 12 з половиною метрів, ширина – півтора метри, а вага сягала ста тонн. Рухалася вона за допомогою гвинтів, які обертали уручну члени екіпажа. Підводний човен повинен був розвивати швидкість до трьох вузлів. Його оснастили спеціальними знаряддями, пристосованими для стрілянини з-під води.

На 3 травня 1866 року були призначені перші ходові випробування в бухті чилійського порту Вальпараїсо. Цього дня на очах у численної публіки субмарина німецького інженера затонула, при цьому загинули всі 11 членів екіпажа, у тому числі і сам конструктор Карл Флах. Через декілька днів підводний човен спробували підняти, проте він застряг у мулі на глибині 50 метрів.

Чилійські урядовці поки не упевнені, що об"єкт, знайдений у затоці Вальпараїсо, у 90 кілометрах від Сантьяго, і є та сама субмарина. За їх словами, на користь версії про те, що це дійсно підводний човен Флаха, говорять розміри знахідки, а також її місцеположення. Учені мають намір продовжити дослідження об"єкту й у випадку, якщо припущення військових підтвердяться, перший латиноамериканський підводний човен піднімуть на поверхню, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Перший підводний човен XIX століття знайшли в Чилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути