понеділок, 10 червня 2013 05:14

Перетворення Труханова острова на місце для фестивалів несумісне зі збереженням природи — екологи

Перетворення Труханова острова на місце для фестивалів несумісне зі збереженням природи — екологи
Фото: www.swrailway.gov.ua

У Києві на Трухановому острові відбувся рок-фестиваль "Рок'N'Січ", проти якого виступила природоохоронна громадськість. Природоохоронці переконані, що місце для події вибране вкрай невдало, враховуючи величезну природну цінність острова і час проведення, коли у птахів в розпалі гніздовий сезон.

Зокрема, як розповів Gazeta.ua заступник голови Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Олексій Василюк, фестиваль відбувся з грубим порушенням ст. 6 Бернської конвенції, ратифікованої Україною, яка прямо забороняє порушення спокою птахів у період гніздування.

"Прикро, що, як бачимо з афіші фестивалю, рішення про проведення "Рок'N'Січ" прийнято спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України, яке покликане забезпечувати дотримування Бернської конвенції та інших норм чинного законодавства", - зауважив Василюк.

Водночас, як стверджує інший активіст НЕЦУ Олександр Соколенко, 8 червня увечері рівень шуму від сцен фестивалю був таким, що концерт можна було слухати на іншому березі Дніпра, біля Михайлівського собору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Любителі природи звинуватили Скрипку у цинізмі та пристосуванстві

"При цьому можна було чітко розрізнити як виконавця, так і розібрати слова пісні. І це при тому, що сцена, змонтована на центральному пляжі, акустичною апаратурою дивиться в протилежний від Володимирської гірки бік, тобто на схід", - уточнив Соколенко.

За словами еколога, при такому рівні звуку під вплив шуму, а особливо низьких частот, однозначно потрапив практично увесь острів — від Московського мосту до Довбички.

Слід зазначити, що проектований заказник "Труханів острів" є одним з основних місць гніздування птахів у Києві. Про цінність цього куточка дикої природи свідчить те, що у районі озера Бабине та на півострові Лісовий мешкають 2 види птахів з міжнародної Червоної книги, серед яких найбільший орел Європи – орлан-білохвіст.

Мешкають на острові також й такі тварини, як горностай, видра, нічниця ставкова, рідкісні метелики та ін. На переконання захисників природи, перетворення Труханова острова на місце проведення фестивалів несумісне з їхнім збереженням.

Зараз ви читаєте новину «Перетворення Труханова острова на місце для фестивалів несумісне зі збереженням природи — екологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути