вівторок, 02 квітня 2013 02:21

Скрипці радять подумати про птахів й забратись з Труханового острову

Скрипці радять подумати про птахів й забратись з Труханового острову
Олег Скрипка. Фото: www.segodnya.ua

Екологи та громадські активісти звернулись до голови КМДА Олександра Попова та ініціатора першого українсько-шведського рок- та екстрим-фестивалю "Rock'n Sich", музиканта Олега Скрипки із закликом перенести дату заходу з літа на осінь, а також не проводити його на Трухановому острові з екологічних міркувань.

Зокрема, як стало відомо Gazeta.ua, природоохоронці виступили проти проведення фестивалю на Трухановому острові, оскільки, на їхнє переконання, це гучне дійство нанесе значної шкоди природній оазі посеред Києва – Трухановому острову.

Під час проведення свята у 90% видів птахів, які мешкають на території Києва, триватиме період гніздування.

"Велику тривогу викликає час проведення фестивалю – червень. Це сезон гніздування багатьох видів птахів. Гучна музика та присутність надмірної кількості відвідувачів призведуть до загибелі багатьох птахів. Також під час концертів на численних сценах, байкерських перегонів тощо натовпи відвідувачів буквально витопчуть трав'яний покрив в місцях проведення заходу", - пояснили громадські діячі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рок Січ" проведуть з кулішем та пам'ятником шведському фанату

Вони нагадали, що за загальноприйнятими нормами на другу половину травня-червень оголошується місячник тиші, приурочений до гніздівлі птахів.

"Труханів острів є дуже цінною територію з огляду на його біорізноманіття. Наприклад, там досі збереглися популяції надзвичайно рідкісної в Європі папороті гронянки багатороздільної, занесеної до Європейського Червоного списку", - підкреслили екологи.

Ще з 2003 року науковцями пропонується створити на території острова два об'єкти природно-заповідного фонду – один в районі озера Баб'є і другий – на всій площі півострова Східний (Лісовий) на Трухановому. Обом об'єктам пропонується надати статус заказників місцевого значення.

Як розповіли Gazeta.ua у Національному екологічному центрі України (НЕЦУ), ці пропозиції науковців київська адміністрація й досі ігнорує, натомість влаштовує там наметові містечка та велелюдні рок-фестивалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Труханів острів став безлюдним після виїзду шведських уболівальників

"У Києві є майданчики для фестивалів на зразок стадіону "Чайка", де не мешкають червонокнижні види та не гніздяться перелітні птахи, - зазначив експерт НЕЦУ Олег Андрос. - Прикро, що організатори фестивалю не беруть приклад із музикантів світового рівня, які з повагою ставляться до довкілля і тварин. Згадати хоча б Пола Маккартні, Мобі та інших. Радимо Олегу Скрипці перейняти їхній досвід".

Як наслідок, природоохоронці сподіваються, що КМДА виявить повагу до природи та перенесе час і місце фестивалю.

Нагадаємо, 8-9 червня 2013 року в Києві відбудеться перший українсько-шведський рок- та екстрим-фестиваль "Rock'n Sich". Основним майданчиком заходу заплановано зробити Труханів острів.

Зараз ви читаєте новину «Скрипці радять подумати про птахів й забратись з Труханового острову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі